Prijava

Vaša prijava

FOTO Ovo ne smijete ignorirati: Zaštitite djecu od zamki na internetu


Učenici 4. razreda Osnovne škole Eugen Kvaternik posjetili su velikogoričko Veleučilište kako bi se upoznali s temom Zaštita djece na internetu. Nakon što su sjeli za računalo prvo su trebali zagooglati svoje ime i prezime. Eli je odmah pronašao sebe na Cityportalu. U rubrici kultura objavljen je članak o koncertu u Domu kulture Galženica, a među mnogim mladim glazbenicima našla se i njegova fotografija dok svira trubu. Odmah je shvatio kako su njegovi osnovni podaci dostupni cijelom svijetu.

 

foto: Cityportal

„Bio sam na natjecanjima i sada sam javno na internetu. Mislim kako to netko može zloupotrijebiti, ali ne bojim se“, odlučan je Eli.

 

Internet: Od zabave do najopasnijeg mogućeg mjesta 

 

Svoji osobni podaci nikako se ne smiju davati nepoznatim osobama putem interneta, čuli su učenici od stručnih predavača s Veleučilišta. Kažu kako će od sada biti oprezniji jer internet osim dobre zabave može postati i najopasnije moguće mjesto.

 

 „Ako nekome damo svoje podatke, kao što su ime, prezime i broj telefona, može nas pronaći i doći do strašnih stvari, poput krađa, čak i ubojstva“, kazao je Leon, dok je Vito ispričao tragičan slučaj o kojem je čitao.

 

„Jedan čovjek dok je bio mali puno je pisao na internetu i netko ga je počeo ucjenjivati zbog toga. Nakon što to nije mogao trpjeti, ubio se“, govorio je Vito.

 

Povjerenje važno, ali ponekad ne i dovoljno

 

Učiteljica Marica Kupina napominje kako je povjerenje između roditelja i djeteta najvažnija preventiva od opasnosti koje prijete na internetu, ali da niti ono ponekad nije dovoljna zaštita.

 

„Postoji uvijek mogućnost da dijete preko prijatelja može stupiti na neke zabranjene stranice koje ne bi bilo poželjno gledati, ali povjerenje između roditelja prvenstveno mora postojati“, poručila je učiteljica.

 

Najvažnije je prepoznati rizik, a to često nije jednostavno, ističe stručnjak za sigurnost Davorin Kacian.

 

„Oni koji imaju zle namjere, njihovi načini i taktike su vrlo promišljeni pa nije jednostavno opasnost prepoznati na prvi pogled“, istaknuo je Kacian, dodavši kako na internetu vreba bezbroj opasnosti, od ilegalnih klanova do trgovine ljudima.

Galerija fotografija: