Prijava

Vaša prijava

Adem Zenuni potvrđen za predsjednika vijeća albanske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji


Još u srpnju prošle godine održana je konstituirajuća sjednica vijeća nacionalnih manjina Zagrebačke županije na kojoj su članovi novih saziva vijeća birali među sobom tajnim glasovanjem, većinom glasova svih članova, predsjednike vijeća i njihove zamjenike. Za predsjednika Vijeća albanske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji izabran je velikogoričanin Adem Zenuni, a za njegovog zamjenika Fadilj Džemaili, no unatoč tom izboru nije došlo do imenovanja.
 
„Prema Ustavu Republike Hrvatske došlo je do tumačenja Zakona, te je Ministarstvo uprave tražilo da se sjednica i glasovanje ponove jer svako vijeće nacionalnih manjina treba imati 25 predstavnika u vijeću, što na prvoj sjednici nije bio slučaj, tada smo mi imali  21 predstavnika.“ – istaknuo je Zenuni.
 
Sjednica je ponovljena jučer, te je jednoglasno odlučeno  da će predsjednik biti Zenuni, a njegov zamjenik Džemaili.
 
Unatoč tome što je izgubljeno dosta vremena, Zenuni ističe kako vijeće unatoč tome nije mirovalo, nego je radilo na projektima koje su predali na vrijeme i nadaju se da će u 2016. Biti realizirani. Riječ je uglavnom o kulturnim manifestacijama za koje čekaju odobrenje financijskih sredstava.
 
Svojim statusom u Zagrebačkoj županiji su zadovoljni, kaže Zenuni, ono što ih muči, problem je i većine, te smatra da se Hrvatska i Albanija još više trebaju povezati kako bi se podigla ekonomija u obje zemlje.