Prijava

Vaša prijava

Koncert Virtuoso u čast Chopina


Drugi ovogodišnji koncert iz ciklusa ”Virtuoso” studenata Muzičke akademije iz Zagreba u Domu kulture održan je u četvrtak 19. veljače, a u cijelosti bio je posvećen poljskom skladatelju i pijanisti Fredericu Chopinu (Želazowa Wola, 01. ožujka 1810. – Paris, 17. listopada 1849.). Njegove skladbe na klaviru izvodili su: Ana Stanković (Fantazija u f – molu, op.49), Tihana Dovhilj (Nokturna u c – molu, op.48 br.1 i des – duru, op.27 br.2), David Vuković (Scherzo u b – molu, op.31) i Virna Kljaković (Balada u g – molu, op.23 br.1).

Veliki pjesnik klavira, kako su u doba romantizma voljeli zvati Chopina, skladao je isključivo djela za glasovir i po tome je bio jedinstven kao pijanist i izvođač vlastitih djela. Njegov opus od 74 tiskana djela nemaju premca u europskoj glazbi, kako po formalnoj strukturi tako i po poetskim obilježjima.

Studenti s Akademije rado nastupaju na koncertima u Velikoj Gorici, a o tome rado govori Splićanka Virna Kljaković: ”Osnovni kriterij za nastup na ”Virtuosu” je ocjena odličan iz ispita na klaviru (kada se izvode djela za klavir) te spremnost studenata da javno nastupaju. Podrazumjeva se veliki respekt prema djelu velikih skladatelja i tada je pozitivna trema vjerni pratitelj nas glazbenika. Ja sam, primjerice, slučajno išla na prijemni ispit na Akademiji i prošla, tako da se sada ne mogu zamisliti u nekom drugom poslu. Naime, okončala sam studij i sada pokušavam razvijati paralelno dvije karijere – koncertnu i pedagošku (radim u dvije škole s djecom), a ponekad sam i u Beču.”

Galerija fotografija: