Prijava

Vaša prijava

SPORTAŠI JEDINSTVENI Svi podržali prijedlog raspodjele


Zajednica športskih udruga grada Velike Gorice održala je danas u gradskoj vijećnici Pučkog otvorenog učilišta svoju Skupštinu na kojoj je glavna tema bila raspodjela financijskih sredstava za 2016. godinu. Unatoč tome da su neki gradski mediji prije nekoliko dana  pokušali “napaliti atmosferu” sportaši su još jednom pokazali svoju jedinstvenost, što je potvrdio i sam tijek Skupštine u kojoj nije bilo diskusija, a proračun je donesen gotovo jednoglasno, odnosno sa tek jednim suzdržanim glasom.

 

Skupština Zajednice športskih udruga - Ranko Živković, Davor Štuban, Goran Kovačić

 

Sportaši ne reagiraju na pokušaje podmetanja
Godinama se u Velikoj Gorici sa mnogih strana pokušava razjediniti sport na razne načine, ali u konačnici razum i realnost prevladava u svim segmentima sporta. Proračun nikad nije najbolji niti će pomiriti apetite svih onih koji su u gradski sport neposredno uključeni, i te činjenice su jasne već dvadeset godina koliko ova zajednica egzistira. Proračun uvijek ima i svojih pluseva ali i minuseva ali iza njega će uvijek stajati argumenti. Zakonska obaveza svih koji koriste proračunska sredstva je pravdanje istih i Zajednica striktno ustraje upravo na tome, a pravdanje je na kraju i osnovni temelj stvaranja osnovnih smjernica za kreiranje putokaza za narednu godinu. Unatoč činjenici, da je izvorno u tzv. glavnici  proračun za 2016 smanjen za 125.000 Kn i sada umjesto 7,125 mil kn on iznosi okruglih 7 mil kn, sportaši su itekako svjesni benefita koje uživaju posljednjih godina, a za takve povlastice je ipak zaslužan grad.

 

Grad godinama omogućuje i dodatne povlastice koje sportašima pružaju bolje uvjete
Jesu li one oslikane kroz teren sa umjetnom travom koji je otvoren u 2015. godini ili poligon sa umjetnom travom koji će biti otvoren u 2016. godini, ili pak oslobođenjem plaćanja režijskih troškova od 2014. na dalje za sve lokalne nogometne klubove, odnosno oslobađanjem plaćanja troškova gradske dvorane za sve dvoranske sportove, u ovom trenutku i nije previše važno, jer sportaši te poteze gradske uprave itekako prepoznaju i cijene. Postoje li kriteriji ili ne manje je važno, važnije od toga je da uvijek postoje iznimke koje su propisane odgovarajućim aktima na temelju kojih se  proračun i donosi. Jasno je da je zakonska obveza iz osnovnog proračuna financirati isključivo rad sa mladima, da se seniori financiraju isključivo u granskim sportovima u nositeljima aktivnosti i to iz posebnih sredstava vrhunskog sporta (rukomet, nogomet, košarka i odbojka), a da ta sredstva dijele i nositelji medalja i kvalitete iz drugih pojedinačnih i momčadskih sportova koji su u prethodnoj godini osvajali medalje (streljaštvo, atletika, borilački sportovi). I iznimke su poznate i Zajednica ih itekako podržava, a radi se upravo o nogometnim klubovima po selima gdje je to jedina moguća sportska aktivnost mladih pa se u takvim okolnostima kroz iznimke tolerira i financira i rad sa seniorima, iako se ovdje radi o niže rangiranim klubovima. I to i u Zajednici i gradu svi znaju i poštuju.

 

Zajednica mora težiti ujedinjenju nekih klubova zbog još kvalitetnijeg praćenja
Teret prošlosti, kao i određenih nelogičnosti Zajednica pokušava riješiti razgovorom unutar sportova druge kategorije. Želja je Zajednice da se sredstva ne disperziraju na klubove koji su se u posljednjih desetak godina dijelili poput odbojke, a razlog su bile podjele pa su se iz jednog rađala dva pa onda i tri kluba gdje danas danak takvoj poziciji plaćaju i nositelji kvalitete u muškoj odbojci, iako ni tu Zajednica sigurno neće “žmiriti” ukoliko se konačno nakon seniorskog uspjeha oformi i masovnost u školi odbojke koja bi trebala postati temelj za uključivanje mladih u klub. Nelogično je upravo zbog toga da i zbog situacije u kojoj se nalazimo imamo primjerice dva karate kluba, dva ženska rukometna kluba ili tri odbojkaška kluba i u konačnici je svima jasno da bi upravo ujedinjenjem u nekim sportskim kolektivima mogli postići i pomake u kvaliteti, ali i zaokružiti potrebe tih klubova i granskih sportova i kroz financiranje.

 

Ključna odluka Skupštine za budućnost sporta
Baš zbog činjenice da se ne ponavljaju neki krivi koraci iz prošlosti Zajednica je večeras donijela i jednu ključnu odluku da do daljnjega više nema prijema novih članica sa područja grada jer svi članovi skupštine smatraju da su u gradu u okviru djelovanja sedamdesetak sportskih udruga zastupljene sve sportske grane i stvoreni preduvjeti da se sportaši okupljaju u okviru postojećih registriranih klubova i udruga koje jamče kvalitetno bavljenje sportom svim građanima Velike Gorice, a Skupština je ovakav stav u konačnici potvrdila i glasovanjem – jednoglasno.

 

Skupština Zajednice športskih udruga - Ervin Kolarec 07-03-2016

 

Zamjenik Kolarec najavio nove investicije u sportsku infrastrukturu
Na Skupštini je nazočio i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec koji je u krakom obraćanju pozdravio sve nazočne, istaknuo opredjeljenje grada  da i dalje ulaže u sportsku infrastrukturu kao i prenio pozdrave svim sportašima od gradonačelnika Dražena Barišića. Kolarec je najavio i investiciju koja je već i usvojena od strane gradskih vijećnika, a to je novi gradski bazen, ali i potvrdio kako će u gradu i dalje osluškivati sve potrebe sportaša te kroz investicije i potpore pratiti velikogorički sport bez obzira na otežanu situaciju u gospodarstvu.


Državno Natjecanje iz geografije