Prijava

Vaša prijava

Neodlučan žiri Gradske smotre folklora


Sinoć u dvorani Gorica, gorički folkloraši predstavili su svoje vokalno, plesno i glazbeno znanje na Gradskoj smotri folklora. 13 folklornih društava izvelo je 15 koreografija. Ocjenjivao se koreografirani i izvorni folklor.

 

„Ja bi pohvalio sva društva jer su uložila veliki trud i rad. Imamo sve više koreografija što znači da su se „bacili“ na istraživanje i očuvanje naše kulturne baštine“, rekao je Vladimir Štarkelj, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Velika Gorica, koja je ujedno i organizator smotre.

 

Svake godine folkloraše ocjenjuje stručni žiri sastavljen od tri člana. Ivi Niemčić iz Instituta za etnologiju i folkloristiku ovo nije prva smotra koju je pratila u Velikoj Gorici. Prateći koreografije Turopolja, Posavine, Baranje, Zagorja i iz drugih krajeva Lijepe naše, Niemčić je istaknula kako su svi bili pripremljeni, neki bolje, neki lošije, ali su na kraju svi zadovoljili kriterije smotre.

 

Ove godine za glazbu je bio zadužen Ivica Potočnik.

 

„Velika Gorica je grad folklora. Interes za njime ne jenjava, već se u njega uključuje sve više mladih. Bavljenje folklorom jedan je od najplemenitijih načina prezentacije kulturnih vrijednosti“, rekao je Potočnik i dodao kako je ovoga puta što se glazbenog dijela tiče bilo i boljih i lošijih momenata.

 

„Neka društva su bitno napredovala, neka su stagnirala, neka su možda malo u problemima, ali to je normalno jer generacije se mijenjaju. No, očito je da se kvalitetno radi uz stručne kadrove“, ocijenio je Potočnik.

 

Jesu li folkloraši, uz prikazane plesove, obukli i pripadajuće nošnje potvrdila je i Margareta Biškupić, članica žirija zadužena za kostimografiju, koja goričku smotru prati već 15 godina: „Smotra je uvijek na visokom nivou kvalitete što se odijevanja tiče. Velika Gorica ima sreću što ima posudionicu nošnji Tomislava Miličevića koji njima opskrbljuje sva društva s našeg područja, ali isto tako pojedina društva također su vlasnici brojnih nošnji.“

 

Biškupić ističe kako sva društva vode brigu, vole učiti i poslušat savjete i to primjenjuju, ne samo na smotrama već i na svojim drugim nastupima.

 

„Ponosna sam i sa zadovoljstvom mogu reći da je Gradska smotra na višem nivou od Županijske“, dodala je Biškupić.

 

Nakon dva i pol sata programa, žiri i predstavnici društava sastali su se na okruglom stolu kako bi odlučili tko će predstavljati Veliku Goricu na Županijskoj smotri. Pred žirijem nije bio nimalo lak posao, ali bili su i dosta neodlučni. Kako doznajemo u kategoriji koreografiranog folklora, prema žiriju, najbolje je bilo Kulturno umjetničko društvo „Nova Zora“ Donja Lomnica koje se predstavilo s izvornom koreografijom. Tu je nastala dvojba. Da li će Nova Zora biti predstavnik Županijske smotre u koreografiranom ili izvornom folkloru doznat će se nakon sutrašnjeg sastanka Upravnog odbora ZKUU. Prema neslužbenim podacima među prvih tri plasirao se KUD Velika Mlaka, OSS Buševec i Mičevec u koreografiranom, dok u izvornom Gradići, Veleševec i Bukevje. Konačni rezultat i poredak znat će se sutra.