Prijava

Vaša prijava

Zadnji dan TDF-a: ‘Cenzurirani glasovi’ i ‘Djeca s planine Napf’


Tjedan dokumentarnog filma završava večeras filmovima ‘Djeca s planine Napf’ i ‘Cenzurirani glasovi’. Ulaz na oba filma je besplatan.

 

Djeca s planine Napf priča je o jednom sasvim drugačijem odrastanju, na planini s popisa UNESCO-ove prirodne baštine, u svijetu bez računala i interneta gdje se za dopisivanje još uvijek koristi papir i olovka. Školarci u bogatoj Švicarskoj svakog dana deset kilometara pješače do škole, nisu opsjednuta Facebookom, a omiljene igre su im one u prirodi. Uz to, ova djeca suvereno upravljaju svim poljoprivrednim strojevima, pomažu na farmama svojih roditelja i žive život koji je gradskoj djeci potpuno nezamisliv. Film se u kinu Gorica prikazuje još danas u 18 sati.

 

Dokumentarac ‘Cenzurirani glasovi’ na repertoaru je večeras u 20 sati, a u njemu su prikazani razgovori koje je pisac Amos Oz snimio s grupom mladih pripadnika kibuca samo tjedan dana nakon Šestodnevnog rata 1967. godine. Ono što su vojnici koji su se upravo vratili s bojišta ispričali bilo je toliko šokantno i “protiv države” da je momentalno zabranjeno. Sve do danas kada izlazi na vidjelo prava priroda režima i dokaz da ne dijele baš svi ovaj stav.