Prijava

Vaša prijava

Noć knjige 2016. u znaku susreta s autorima


Ljubitelje knjiga 22. travnja u Gradskoj knjižnici očekuje posebno književno druženje. Tog se dana održava nacionalna manifestacija Noć knjige s nizom događanja vezanih uz knjigu i kulturu čitanja, a posebna se pozornost posvećuje druženjima s autorima.

 

Na matineji u jutarnjim satima djeca se mogu upoznati s popularnom pjevačicom i voditeljicom Anđom Marić koja će predstaviti svoj roman prvijenac „Afra“. Roman je namijenjen djeci i mladima, a govori o tome kako je to kad si drukčiji od većine i kako se s time nositi, te o tome zašto je važno biti svoj i originalan. Susret će se održati na Dječjem odjelu, Zagrebačka 37 (potkrovlje).

 

Večernja književna druženja već tradicionalno otvara FA Turopolje u parku ispred Središnjeg odjela za odrasle, a noć uoči Jurjeva izvest će pjesme i plesove vezane uz taj blagdan – blagdan vegetacije, zelenila, novog života, ali i blagdan knjige – prema starom katalonskom običaju darivanja ruža i knjiga upravo je 23. travnja proglašen Svjetskim danom knjige.

 

U noćnoknjiškim Čitanjima bez korica – Gradska knjižnica predstavlja velikogoričke autore bez (do sada objavljenih) knjiga – ugostit će pjesnika, prozaika, kolumnista i glazbenika Zlatka Majseca. 

 

Noć knjige nastavit će uz jednog od trenutno najpopularnijih i najčitanijih naših pisaca Bekima Sejranovića, odnedavno i našeg susjeda koji je, uz Oslo, za svoj dom odabrao Turopolje. O čemu sve Bekim Sejranović piše u svom zadnjem romanu „Tvoj sin Huckleberry Finn“, u kojem je odnosu s njegovim prethodnim knjigama, kako je to biti hrvatski pisac u Norveškoj i što općenito znači pisati i živjeti na mitskom europskom sjeveru, što ga je uopće privuklo Turopolju i što za njega znače putovanja, otkrit ćemo kroz druženje s autorom Bekimom Sejranovićem i urednikom knjige, Dragom Glamuzinom (koji je i naš večerašnji „četvrti autor“ pjesnik i romanopisac, te urednik u nakladničkoj kući V.B.Z.).

 

Noć knjige završava projekcijom filma „Od Tokija do Morave“ usko vezanim uz knjigu „Tvoj sin Huckleberry Finn“ o riječnoj odiseji koju su krenuvši iz piščeva rodnog Brčkog, sa ciljem da stignu do Crnog mora, poduzeli pisac Bekim Sejranović, njegov prijatelj iz Norveške i japanski redatelj Moku Teraoka.

 

Nacionalnom manifestacijom Noć knjige afirmira se ljubav prema knjizi i čitanju, a u nju se uključuju hrvatske knjižnice, knjižare i ostale institucije koje se bave knjigom s ciljem da oči javnosti usmjerimo na knjigu, u svim njezinim tradicionalnim i modernim oblicima. Njome se 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, a kako se dan ranije, 22. travnja, obilježava i Dan hrvatske knjige (u spomen na datum dovršenja Marulićeve „Judite“ 1501. godine), ova se dva važna datuma objedinjuju u jedinstvenu manifestaciju u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva. Organizatori događanja su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

 

Program Noći knjige 2016. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica:

 

Matineja u Dječjem odjelu:

 

9.45 sati – Anđa Marić: „Afra“ – druženje s autoricom i predstavljanje romana za mlade autorice Anđe Marić. „Afra“ je roman koji govori o samopouzdanju, prijateljstvu i o tome zašto je važno biti svoj i originalan.

 

Večernji program u Središnjem odjelu za odrasle:

 

18.30 sati – Nastup FA „Turopolje“ – Folklorni ansambl „Turopolje“ izvodi pjesme i plesove povodom Jurjeva; Sveti Juraj zaštitnik je Turopolja i proljetne vegetacije, a njegov blagdan ujedno je i Svjetski dan knjige na koji se prema starom katalonskom običaju daruju knjige i ruže

 

19.00 sati – Čitanja bez korica: Zlatko Majsec – Književni program u kojem predstavljamo još neobjavljene velikogoričke autore u Noći knjige dovodi nam u goste  Zlatka Majseca – pjesnika, prozaika, kolumnista i glazbenika. Popularni Mel Caminovac i Frik iz kvarta pokazat će što zna te će nam čitati svoje poznate i nepoznate tekstove kojima se jako veselimo i zato pssst! – nemojte nikom reći, ali ovaj put malo varamo – Zlatko je nedavno objavio svoju prvu zbirku pjesama.

 

20.00 sati – Bekim Sejranović: „Tvoj sin Huckleberry Finn“ – predstavljanje romana – U suradnji s nakladničkom kućom V.B.Z. svoj će nam najnoviji roman predstaviti pisac Bekim Sejranović. Nakon hitova „Nigdje, niotkuda“ i „Sandale“, Sejranović u romanu „Tvoj sin Huckleberry Finn“ ispisuje još jednu knjigu o putovanjima, prisjećanju, odnosu s ocem, odrastanju i o svemu onome što nas čini ljudima, i sve to bez dlake na jeziku. U predstavljanju knjige sudjeluje i urednik knjige, književnik Drago Glamuzina.

 

21.00 sati – „Od Tokija do Morave“ – prikazivanje dokumentarnog filma koji dijelom prati Sejranovićevu knjigu „Tvoj sin Huckleberry Finn“ o putovanju brodom rijekom Savom koje su krenuvši iz piščeva rodnog Brčkog, sa ciljem da stignu do Crnog mora, poduzeli pisac Bekim Sejranović, njegov prijatelj iz Norveške i japanski redatelj Moku Teraoka.