Prijava

Vaša prijava

FOTO Gorica dobiva najmoderniji sustav pročišćavanja otpadnih voda


 

Ovo će biti jedan od najmodernijih sustava u Hrvatskoj koji će zadovoljiti potrebe Velike Gorice i njezinog razvoja za buduća desetljeća, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić prilikom obilaska lokacije budućeg pročistača otpadnih voda, koji će pročišćavati otpadne vode grada i cijelog Turopolja.

 

Pročistač otpadnih voda (3)

 

Izgradnja modernog pročistača vrijednog 54 milijuna eura počet će na ljeto i to na mjestu postojećeg, uz jezero i potok Želin. Novi će imati tehnologiju biološkog pročišćavanja sa takozvanim trećim stupnjem pročišćavanja, kako vode tako i zraka, čime zadovoljava najstrože europske norme.

 

 

„Novi uređaj imat će treći stupanj pročišćavanja, znači te pročišćene vode mogle bi se koristiti za zalijevanje poljoprivrednih površina“, rekao je direktor VG Vodoopskrbe Stjepan Rak. 

 

 

„Drugi stupanj pročišćavanja uklanja organske tvari, odnosno spojeve s ugljikom, dok je u trećem stupnju uklanjanje hranjivih tvari, odnosno dušika i fosfora“, pojasnila je inženjerka Andreja Tretinjak.

 

Pročistač otpadnih voda (5)

 

Prva faza radova obuhvaća izgradnju pročistača otpadnih voda te rekonstrukciju postojećih kanala, tlačnih cjevovoda i crpnih stanica na području Velika Gorica – centar i Velika Mlaka, u duljini 14 km. Njome je obuhvaćena i izgradnja novih kanala, tlačnih cjevovoda i crpnih stanica, i to u Velikoj Gorici i prigradskim naseljima Rakarje, Kobilić i Lukavec, na širem vodozaštitnom području Črnkovec (Črnkovec, Selnica, Mala Kosnica, Bapče, Petina, Novaki, Obrezina, Drenje, Sasi, Šćitarjevo, Trnje, Velika Kosnica, Lekneno), te područje Donjeg Turopolja (Staro Čiče, Vukovina, Gornje Podotočje, Kuče, Mraclin, Okuje, Rakitovec, Turopolje, Buševec i Ogulinec.

 

Druga faza radova počet će početkom 2018. godine i obuhvaća izgradnju kanalizacije u naseljima Novo Čiče, Jagodno, Donje Podotočje, Lazina Čička, Ribnica i Poljana Čička.

 

Pročistač otpadnih voda (2)

 

 

„Projekt podrazumijeva izgradnju i rekonstrukciju novih i starih sustava odvodnje na području grada i okolnih naselja, a prije svega bi želio izdvojiti Lukavec  te sjeverni dio grada, oko vodocrpilišta Črnkoveci takozvanog Donjeg Turopolja“, napomenuo je gradonačelnik Barišić, ističući kako je za potrebe projekta trebalo ishoditi čak 20 građevinskih dozvola.

 

Kompletnu dokumentaciju trenutačno razmatraju međunarodni konzultanti. Početkom svibnja očekuje se njihovo zeleno svjetlo, nakon čega slijedi raspisivanje natječaja za izvođenje radova.

 

Galerija fotografija:

 


 

Besplatna radionica decoupagea