Prijava

Vaša prijava

NOGOMETNI VREMEPLOV: Uskoro će već 24 godine od povijesnog uspjeha Radnika


Bože, kako vrijeme leti! Listajući osobnu arhivu moralo se zastati u vremenu i prostoru kod članka Sportskih novosti od 25.06.1992. godine. Domovinski rat je eskalirao, prva linija fronte odmah tu nedaleko Velike Gorice na Kupi a agresoru se prkosi i nogometom.

 

Sportske novosti 25.06.1992.
Sportske novosti – 25.06.1992.

Velikogorički Radnik odigrao je povijesnu kvalifikacijsku utakmicu protiv Pazinke za ulazak u 1. Hrvatsku nogometnu ligu i pobijedio 3:0 nakon poraza u 0:1 u srcu Istre! Ostvaren je tako najveći uspjeh kluba iz Velike Gorice u svojoj povijesti.

 

Kasnije je Gorica ponovila taj veličanstven uspjeh ali skandaloznom odlukom HNS-a elitnom razredu pristup joj nije bio dozvoljen ali to je već neka druga priča. Najbolji igrač spomenute utakmice i dvostruki strijelac bio je Dubravko Hrkovac, rođeni Novočičanin koji je nogometno odškolovan U Dinamu iz Zagreba u društvu Bobana, Prosinečkog, Knapića, Biškupa mlađeg, Brnasa, Komljenovića..

 

Dubravko Hrkovac kao kapetan juniora Dinama
Dubravko Hrkovac kao kapetan juniora Dinama

“Što je mlađem naraštaju, koji će eventualno pročitati izvještaj Sportskih novosti iz tog vremena, potrebno posebno pojasniti?

Krenimo najprije od sastava Radnika koji je ušao u povijest. Vratar Knapić bio je pojačanje iz zagrebačkog Dinama a svi ostali igrači koji su igrali bili su iz Velike Gorice ili prigradskih turopoljskih mjesta!! Danas je to teško zamisliti ali dogodilo se. Posložila se jedna sjajna generacija domaćih nogometnih majstora koja nije imala respekta prema nikome i uspjela ono što je teško ponoviti (misli se na domaći kadar a daj Bože da Gorica u bliskoj budućnosti opet izbori elitni razred makar i s više pojačanja sa strane).

 

Dubravko Hrkovac danas
Dubravko Hrkovac danas

Osim na sastav Radnika mora se istaknuti i posjeta utakmici. Na Gradskom stadionu slavilo je 4 000 navijača iz Velike Gorice, Turopolja ali i iz Zagreba. Kasnije u prvenstvu kontra Hajduka skupilo ih se 7 000! Danas je to teško zamislivo i na razini Hrvatske, ako izdvojimo Hajduk i možda Rijeku ili Dinamo ali samo ako gostuje recimo Real” – kazao je za cityportal negdašnji napadač Radnika Dubravko Hrkovac kojeg smo “ulovili” u njegovom lokalu “Kavalir” u Novom Čiču.


Poziv za sudjelovanje na 48. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske

Mraclin uvjerljivo do tri boda iz Vukovine