Prijava

Vaša prijava

Spašava li Gorica Klas i Mraclin od ispadanja?


Mnogo se kombinacija vrti unutar natjecanja velikogoričkih nogometnih klubova, a za naše klubove mnogo je zanimljivije u borbama za ostanak no u borbi za vrh, obzirom da će najvjerojatnije jedino Lomnica seliti u viši rang. Zasad je mnogo upitnika u borbi za ostanak, a nešto će manje nepoznanica o broju klubova iz nižih liga koji će napuštati svoje rangove biti nakon idućeg vikenda kada završavaju natjecanja u II i III HNL. U II HNL nikad zanimljiviji rasplet borbe za ostanak nismo vidjeli unazad posljednjih deset godina, gdje čak 6 posljednje plasiranih klubova strepi. Zadar definitivno ispada, ali 7. Dugopolje (40) i Segesta, Hrvatski Dragovoljac, Imotski i Lučko nisu sigurni. Teoretski se može dogoditi, a to je i vrlo izgledno da pet klubova od 7-11 mjesta (Dugopolje, Segesta, Hrvatski Dragovoljac, Imotski i Lučko) završe sa po 40 bodova i tada se u mini tablici međusobnih ogleda traže još dva kluba koja će ligu i napustiti.

 

O broju klubova koji će napustiti II HNL ovise i klubovi koji će napustiti III HNL. Ukoliko dva kluba iz II HNL otiđu u III HNL Zapad ista bi se trebala popuniti sa ukupno još tri kluba iz četvrtih liga Zapad i Središte. III HNL bi uz Rijeku koja je najavila ukidanje svoje druge momčadi i Novigrada koji bi trebao po plasmanu postati član II HNL,  trebala napustiti još tri kluba, a sva tri kluba odlaze prema ovakvom raspletu u MŽNL središte. MŽNL središte pak pune 4 od pet prvaka županijskih liga i sa ova tri kluba iz III HNL, te Kustošijom koja će u III HNL, u najnepovoljnijoj verziji će taj rang napustiti čak 6 klubova. Direktno su ugroženi Gradići i Savski Marof koji bi u toj varijanti išli u Jedinstvenu županijsku ligu.

 

Sa takvim raspletom, te dva prvaka prvih županijskih liga i prvakom koji ide direktno u MŽNL Središte ispadaju tri posljednje plasirane momčadi, a u takvim kombinacijama su direktno ugroženi Mraclin i Klas. Ipak, zbog zamolbe velikogoričkog drugoligaša Gorice za uključenjem druge svoje momčadi u JŽNL Izvršni odbor NS Zagrebačke županije će vrlo izvjesno privremeno na godinu dana proširiti tu ligu na 18 klubova, gdje će jedno mjesto popuniti druga seniorska momčad Gorice. Uz spomenuto, postoji i velika vjerojatnost da neće baš sve biti “idealno” u borni za ostanak kako sada prikazuju kombinacije, a i čeka se konačna odluka odjela za licenciranje, pa su realne pretpostavke da bi ovo proširenje JŽNL trebalo u konačnici biti dovoljno da ligu napusti tek posljednje plasirana Sava SOP. Osim spomenutih kombinacija i Gradići i Savski Marof u MŽNL zajedno sa Klasom i Mraclinom u JŽNL još uvijek imaju mogućnost sakupiti dovoljan broj bodova za ostanak bez kalkulacija.

 

Kako doznajemo iz redova Gorice, za drugu seniorsku momčad će igrati izlazna generacija juniora koja je ove godine ušla u samu završnicu kupa Hrvatske. gorica u svim svojim uzrasnim kategorijama ima po dvije selekcije koje se natječu u ligama HNS-a odnosno Zagrebačke županije. Obzirom da je gotovo cijela generacija juniora ove godine igrala sa ulaznim godištem, a iz kadeta u juniore prelazi još dvadesetak novih igrača postojala je opcija prijave u natjecanje druge juniorske momčadi, no opća je ocjena struke da mladim igračima jedna seniorska sezona itekako biti od koristi u daljnjem razvoju.