Prijava

Vaša prijava

Maestro Genero iz Bonna na koncert u Šćitarjevo


Koncert Gudačkog kvarteta ”Sebastian” održan je u prostoru knjižnice Osnovne škole Šćitarjevo u ponedjeljak, 16. svibnja. Izvedena su tri djela klasične glazbe: Gudački kvartet u F-duru, opus 96 (”Američki kvartet”) iz ‘američke faze’ (1893.), češkog skladatelja Antonina Dvoržaka (Nelahozeves, 08.09.1841. – Prag, 01.05.1904.), Gudački kvartet u F-duru (jedan od tri sačuvana, Paris, 1779.), hrvatskog violiniste i skladatelja Ivana Mane Jarnovića (Palermo, 26.10.1747. – Sankt Petersburg, 23.11.1804.) i Gudački kvintet (”Streich-Quintette”) za 2 violine, 2 viole i violončelo, opus 29, C-dur (1817.), njemačkog skladatelja Ludwiga van Beethovena (Bonn, 17.12.1770 – Beč, 26.03.1827.).

 

Kvartet Sebastian čiji sastav čine: Anđelko Krpan, violina, Korana Rucner, violina, Nebojša Floreani, viola i Zlatko Rucner, violončelo, nije bio kompletan zbog izostanka violiste Floreanija (bolest). To je bio razlog da je i predviđeni repertoar bio izmjenjen, jer su na njegovo mjesto ‘uskočili’ violist Milan Čunko odnosno gost koncerta Marko Genero, prvi violist Simfonijskog orkestra Grada Bochuma (Njemačka) i profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

Marko Genero, rođeni Dubrovčan, virtuoz na violi, svojom interpretacijom oduševio je malobrojnu publiku dinamičnom izvedbom pri čemu je stalno u pokretu i nasmiješen. Iskren i neposredan, izvrsni umjetnik je o svom gostovanju u Šćitarjevu kazao: ”Nema posebnog razloga za ovo gostovanje osim prijateljstva s članovima ‘Sebastiana’, prijateljstva koje traje od studentskih dana i zajedničkih nastupa prije moga odlaska u Njemačku. Danas sam doletio u Zagreb iz njemačkog glavnog grada Bonna, u kojem sam dan ranije imao koncert, prijatelji su me pokupili u zračnoj luci da bih sudjelovao na koncertu u mjestu za koje sam danas prvi put čuo. Znate, glazba je magija i nama glazbenicima je svejedno gdje muziciramo i koliko nas ljudi sluša.”

 

galerija fotografija