Prijava

Vaša prijava

Festival europske kratke priče stiže u Veliku Goricu


I ove godine Festival europske kratke priče dolazi u posjet Velikoj Gorici. U Gradskoj knjižnici gostovat će troje mladih i aktualnih domaćih autora – Ivan Jozić, Jasna Žmak i Staša Aras. Moderatorica susreta koji počinje u utorak, 31. svibnja, u 17 sati bit će Velikogoričanka Darija Žilić.

 

Ivan i Jasna nedavno su objavili svoje prve zbirke kratkih priča, a Staša, osim što piše, održava i radionice kreativnog pisanja. Na susretu možete doznati sve o pisanju, čitanju, kratkoj priči kao formi i zašto je ona važna, a razgovarat će se i o knjigama gostujućih autora – o propitivanju ljubavnih odnosa i seksualne orijentacije, društvenom kontekstu u kojem mladi danas žive i pokušavaju stvarati, o intimi, predrasudama i slobodi.

 

Ovogodišnje, 15. izdanje Festivala europske kratke priče posvećeno je temi koja kratku priču označava jednako uporno i jednako temeljno kao i Europu – granicama i njihovim prelascima. Gdje su (nam) granice i što (nas) čeka izvan njih – pjesma, roman ili novi svijet? Odgovori ili sva sila pitanja? Za kratku priču odgovor se može učiniti jednostavan: koliko god različite bile, definicije se uvijek vrte oko broja likova ili broja stranica, odnosa prema zapletu i vremenu, prema osobitom učinku priče, ili književnim formama koje je omeđuju – i nijedan prijestup ovdje ne povlači „kaznu“. Ali što je s ljudima koji priče pišu? Što je piscu „zabranjeno“ i „tuđe“, i kako se prema zabrani odnosi? Gdje se zaustavljamo u životu, a gdje u umjetnosti? Što je i gdje sve vrijedi piščeva putovnica – kako mu služi dok prilazi granicama jezičnim i žanrovskim, etičkim i poetičkim, kulturološkim i društvenim, političkim i rodnim.

 


KONCERT JAZZ TRIJA MARIJANA GRUBERA