Prijava

Vaša prijava

Svjetsko prvenstvo mažoretkinja u zlatnom gradu Pragu


Internacionalna federacija mažoret sporta (IFMS – International Federation Majorettes Sport) organizirala je 4. otvoreno svjetsko prvenstvo u mažoret sportu (IV. Open World Championship Majorettes Sport) u glavnom gradu Češke Pragu, u Sportskoj dvorani Kralovka, od 24. do 27. kolovoza 2016. godine. Domaćin prvenstva bila je Češka mažoret federacija uz pokroviteljstvo ing. Andreja Babiša, ministra financija u vladi Češke Republike i Adriane Krnačove, gradonačelnice Grada Praga.

 

Na prvenstvu se za medalje u 46 disciplina natjecalo preko 2.500 mažoretkinja u tri dobna uzrasta (kadetkinje, juniorke, seniorke). Sudjelovalo je 88 timova iz 9 država: Češka (47 timova), Bugarska (3), Hrvatska (1), Kazahstan (1), Poljska (21), Rumunjska (3), Rusija (6), Slovačka (2) i Slovenija (4). Koreografije je pod vodstvom vrhovne sutkinje Monike Bergerove ocjenjivao sudački tim u kojem je bilo ukupno 25 sutkinja odnosno sudaca: 12 bodovnih sutkinja, 4 sutkinje u sjeni, 5 tehničkih sutkinja, 2 tehnička asistenta, 1 tehnička sutkinja u sjeni. Hrvatsku su u natjecanju predstavljale Triljske mažoretkinje (Trilj), a za sudačkim stolom bodovne sutkinje Milosava i Jelena Katić (Zagreb), sutkinje u sjeni Iva Gudelj i Ivana Mišević (Velika Mlaka), tehnička sutkinja u sjeni Petra Ipšin (Kloštar Ivanić), te u ceremonijalnom protokolu Vlado Palac (Veliko Polje, Zagreb), predsjednik Europske asocijacije mažoret timova (EMTA) i Hrvatske udruge mažoret timova (HUMT).

 

Sjajna organizacija

Svjetsko prvenstvo i sve u svezi s njim ravnale su čelne osobe IFMS-a, predsjednik Josef Doležel i dopredsjednica odnosno generalna sekretarica Marta Pavelkova, te sportski direktor Serafin David. Organizacija prvenstva bila je perfektna, sve je bilo odrađeno na profesionalnom nivou, mediji i foto službe imali su odlične uvjete za rad. Prijenos u živo bio je besprijekoran, video zid vrlo efektan. Hrvatska delegacija bila je smještena u prostoru Sveučilišta za poljoprivredu, ekonomiju, šumarstvo i okoliš (Česka Zemedelska Univerzita v Praze) – jedan od četiri studentska kampusa u Pragu.

 

Totalna dominacija čeških timova
Konstanta dosadašnjih Svjetskih prvenstava u organizaciji IMFS-a je totalna dominacija čeških timova, koji su iznova demonstrirali svoju toliko puta dokazanu klasu i kontinuitet. Jedan od dva razloga takve dominacije je njihova brojnost, 47 od 88 timova bili su iz Češke, a drugi, važniji razlog, nesumnjivo je visoki kvalitetni nivo čeških sportašica popraćen reprezentativnom prezentacijom. Apsolutnim pobjednikom prvenstva proglašene su seniorke Mažoretkinja Grada Piseka, jer su bile najbolje u koreografiji sa štapom u konkurenciji velikih formacija, kako u defileu tako i na stageu. Timovi iz Poljske bili su na 2. mjestu po osvojenim medaljama, a vrlo ugodno su iznenadile dinamičnim koreografijama i osvojenim medaljama mažoretkinje iz Slovenije odnosno Bugarske. U svečanoj podjeli medalja u prva dva dana participirala je i predstavnica iz Južne Amerike, predsjednica Saveza mažoretkinja Čilea.

 

Sudački seminar, skupština i Kup Mediterana
Dan prije četverodnevnog prvenstva (utorak, 23. kolovoza) održan je sudački seminar na kojem su nazočili svi delegirani suci s ciljem ujednačavanja kriterija ocjenjivanja. Po završetku prvog natjecateljskog dana (srijeda, 24. kolovoza) uslijedila je godišnja skupština IFMS-a, koja je trajala nekoliko sati i na kojoj nisu do kraja razjašnjene neke nedoumice vezane za glatko odnosno konkretno funkcioniranje federacije. O tome će uskoro biti još rasprave na 2. Kupu Mediterana u organizaciji EMTA-e i HUMT-a u Crikvenici (17. do 18. rujna 2016.).

 

galerija fotografija