Prijava

Vaša prijava

Gorički književnik Milko Valent prvi dobitnik nove književne nagrade HAZU-a


U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu je po prvi puta održana svečanost dodjele Književne nagrade Stipana Bilića-Prcića koju dodjeljuje Zaklada HAZU iz fonda koji joj je ostavio taj hrvatski iseljenik.

 

Prvi dobitnik ove nove književne nagrade je pjesnik, prozaik, dramatičar i kritičar Milko Valent za roman “Umjetne suze”, a nagradu su mu uručili ravnatelj Zaklade HAZU akademik Velimir Neidhardt i ravnateljica Zaklade Marina Štancl.

 

Foto: HAZU
Foto: HAZU

“Zaklada HAZU jedna je od najorganiziranijih i najuspješnijih u Hrvatskoj i do sada je financirala 1.085 projekata i preko 500 knjiga s 14,2 milijuna kuna. Također je financirala znanstvene skupove, umjetnički rad, otkup umjetnina, sve ono što promiče znanosti i kulturu u Hrvatskoj”, kazao je akademik Kusić i dodao kako je Stipan Bilić-Prcić bio pojedinačno najveći donator Zaklade kojoj je 2008. donirao 10 milijuna kuna i kuću u Zagrebu pod uvjetom da se nakon njegove smrti osnuje fond s njegovim imenom iz kojeg bi se svake godine dodjeljivala književna nagrada.

 

“Voluminozni roman Umjetne suze razorna je kritička analiza hrvatskoga i europskoga društva na početku 21. stoljeća. Pedantnim i preciznim vođenjem radnje, s punom koncentracijom kroz čitavih 1.400 stranica, autor podastire dubok, beskompromisan ali i uznemirujući uvid u suvremenu zbilju obilježenu sveopćom hipokrizijom, krizom međuljudskih odnosa i moralnih vrijednosti, tjeskobom, poplavom kiča i estetike banalnosti te potpunim nedostatkom empatije i društvene solidarnosti”, komentirao je akademik Krešimir Nemec.

 

Milko Valent zahvalio je na nagradi istaknuvši da će mu ona biti važan poticaj u daljnjem stvaralaštvu, budući da je HAZU žarište kulture, znanosti i umjetnosti.