Prijava

Vaša prijava

Božićni spektakl Umjetničke škole Franje Lučića ‘oživio’ kultni bend Queen i Freddie Mercuryja


Dva večernja koncerta pod nazivom ‘Projekt Queen’ u dva dana (19. i 20. prosinca) pred punim gledalištem (obje večeri) bio je istinski glazbeni spektakl Umjetničke škole Franje Lučića odnosno njenog glazbenog odjela . Božićni spektakl je realizacija prvotne ideje nastavnice glazbenog Tee Krčelić Rabadan, da sa svojim učenicima izvede na sceni najpoznatiju pjesmu i singl kultnog britanskog rock sastava Queen ‘Bohemian Rhapsody’. Tekst je napisao Freddie Mercury, a objavljena je 1975. na albumu ‘A Night at the Opera’. Proglašena je u velikom broju anketa za najbolju pjesmu svih vremena, a kao takva našla je svoje mjesto u Guinnesovoj knjizi rekorda.

 

Borut Vidošević, ravnatelj Umjetničke škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pripreme za izvedbu ‘rapsodije’ počele su u mjesecu rujnu, početkom ove školske godine, i ubrzo se to pretvorilo u ‘Projekt Queen’. Napravljen je okvir u kojem su se odvijale probe, vokalne i instrumentalne te zborova i orkestara. Pažljivo je slagana koncepcija koncerta te dogovorena suradnja s DVD-om Velika Gorica (probe orkestara održavane su u prostoru DVD-a)

Koncert je u predblagdanskom tonu s tri kompozicije otvorio Zbor osnovne škole pod ravnanjem voditeljice Katarine Javora, prof. i klavirskom pratnjom Krešimira Starčevića, prof. (prva večer) i Marka Požgaja, prof. Srednji dio koncerta ispunili su Puhački orkestar DVD-a Velika Gorica (dirigent Miro Taradi, prof.), čiju okosnicu čine učenici Glazbene škole te duo Josip Veselić (violina) i Julijana Matković (violončelo), oboje učenici 2. razreda Srednje glazbene škole.

 

19. i 20. 12.2016. Božićni spektakl Umjetničke škole Franje Lučića. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U glavnom i završnom dijelu koncerta izvedeno je šest pjesama benda Queen, prva je bila Bohemian Rhapsody, a na kraju ‘We are the Champions’. U izvedbi su pod ravnanjem Tee Krčelić Rabadan sudjelovali Mješoviti zbor (voditeljica Kristina Šuman Gabaj, prof.), Gudački orkestar (voditeljica Tea Krčelić Rabadan, prof.), Band nastavnika (Matija Moslavac, prof. – električna gitara, Marko Bertić, prof. – bas gitara, Marko Požgaj, prof. – klavijature i Marin Rabadan, prof. – bubnjevi) i sjajni vokal Sabina Špoljar (1. razred Srednje glazbene škole i 4. razred Opće gimnazije Velika Gorica). Gledalište je obje večeri frenetičnim pljeskom nagradilo sjajne izvođače, a Sabina je skoro izgubila glas, jer ju je oduševljena publika iznova pozivala na ‘bis’. Inicijatorica ‘Projekta Queen’ razdragana Tea Krčelić Rabadan stalno je ponavljala: ”Hvala svima, djeco, uspjeli smo!”

 

galerija fotografija