Prijava

Vaša prijava

Ptičja gripa zamalo otkazala 11. Županijsku izložbu malih životinja


Nakon što su članovi  “Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005.” zajedno s izlagačima sve pripremili, a suci odradili ocjenjivanje eksponata, jučer je u prostoru Srednje strukovne škole Velika Gorica službeno otvorena 11. Županijska izložba malih životinja.
 
Među mnogobrojnim izlagačima posebno je zanimljivo vidjeti one najmlađe kako s puno ljubavi i brige pristupaju svojim životinjama, a oni su David i Dominik iz Odre čiji je nam je otac Dubravko Fučkala otkrio kako je ljubav prema uzgoju golubova na njega i brata prenio njihov otac, a nema straha ni za naredne generacije u što smo se i sami uvjerili.
 

06.01.2017., 11. Županijska izložba malih životinja, Velika Gorica, Srednja strukovna škola, foto: Suzana Majstorović/Cityportal.hr

Obitelj Fučkala između ostalih bavi se uzgojem bačkih prevrtača s kojima se baš natječu, te pismonošama,sisačkim prevrtačima i ostalima. Ove godine imaju dva šampiona, i kako kaže Dubravko, gdje god odu vrate se s nekom nagradom. Ali da bi se takvi rezultati postizali, treba biti doma svaki dan i brinuti o njima iako cijela priča više dođe kao hobi i ne može se govoriti o financijskoj isplativosti.
 
 „Malo je nedostajalo da ovogodišnja izložba ni ne bude održana zbog panike oko ptičje gripe, no to se na sreću ipak nije dogodilo. Okupio se tako 61 izlagač s 560 eksponata od peradi, golubova i ptica pjevica, do raznih vrsta kunića. Suci nisu imali nimalo lak zadatak, a o pobjednicima su odlučivale nijanse, te je u konačnici podijeljeno 77 titula šampiona.“ –kaže organizator Mihael Pavišić.
 

06.01.2017., 11. Županijska izložba malih životinja, Velika Gorica, Srednja strukovna škola, foto: Suzana Majstorović/Cityportal.hr

Ova izložba održana je pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije. „Pokušavamo nagraditi entuzijazam ovih uzgajivača, koji osim što se ovim bave iz hobija, u svakom slučaju imaju želju zaštititi određene pasmine, kako bi postale autohtone u našim krajevima. Kao županija i na ovaj način želimo dati doprinos opstanka poljoprivrednim gospodarstvima na našem području.“ –kaže pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Gordana Županac koja je također istaknula kako pravila igre  oko zaštite autohtonih pasmina ili budućih pasmina na našim prostorima trebaju krenuti s više razine, a svi zajedno možemo više i bolje postići.
 

06.01.2017., 11. Županijska izložba malih životinja, Velika Gorica, Srednja strukovna škola, foto: Suzana Majstorović/Cityportal.hr

Izložba je za posjetitelje otvorena danas do 20 sati i sutra od 8 do 13 sati. Sutra će ujedno u 10 sati biti podijeljene nagrade, a ulaz je besplatan.
 

Galerija fotografija: