Prijava

Vaša prijava

Kod Bukevja formiran krizni stožer: Na farmi najviše zaraženih pataka, veterinari će uništiti 19 tisuća jaja


Na farmi „Valionica Radina“ u Sopu Bukevskom gdje je jučer utvrđena ptičja gripa nalazi se 850 pataka, 70 kokoši, 3.000 pačjih jaja i 16.200 kokošjih jaja. Sva perad bit će eutanazirana, a jaja uništena. U okolnom području nema ni jedne druge farme koja se bavi komercijalnim uzgojem peradi.
 
“Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede sinoć je izolirala naselje te formirala krizni stožer. Zaražena farma i valionica odmah su zatvorene, a ugroženim područjem proglašen je radijus od 3 kilometra od farme na kojoj je virus potvrđen”, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.
 
Mjesto događaja osigurava policija, a pristup farmi je zabranjen. U tijeku je i popisivanje farmi u okolnim selima kako bi se utvrdio broj peradi koja se uzgaja za vlastite potrebe, radi procjene prije početka eutanazije. Ona će početi sutra, kada će tim od 16 veterinara s gravitirajućih veterinarskih organizacija i inspektora, s kompletnom zaštitnom opremom i motornim prskalicama s dezificijensima ući na zaraženu farmu i pokrenuti akciju.