Prijava

Vaša prijava

Pomoćnik ministra za Cityportal: Virus ptičje gripe proširio se i 20 km oko farme, uginuli su i labudovi


Zbog novog slučaja ptičje gripe u Hrvatskoj koja je jučer otkrivena na farmi ‘Valionica Radina’ u mjestu Sop Bukevski, Ministarstvo poljoprivrede je na nogama. Vatrogasni dom u Bukevju postao je krizni stožer njegove Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. S timom od 16 veterinara i inspektora koji će sutra ujutro ući na zaraženu farmu i započeti eutanaziju peradi, u stalnom je kontaktu pomoćnik ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Damir Agičić, s kojim smo večeras razgovarali o aktualnoj situaciji.
 

15.01.2017.-Zagreb-Damir Agičić, pomoćnik ministra poljoprivrede. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Agičić ističe kako su veterinari obišli sva sela u zaraženom području, popisali sva gospodarstva, te utvrdili da se u dvije farme uzgaja oko 2600 peradi. Na naše pitanje kako će Ministarstvo doći i do peradi koje su kupovale treće strane, Agičić je odgovorio:
 
“Sva perad i jaja koja su prodavana unazad 21 dan će biti pronađena po principu sljedivosti, a zatim neškodljivo uništena“, kazao je Agičić, ističući kako je ptičja gripa u okolici Velike Gorice otkrivena nakon što je vlasnik farme primijetio povećana uginuća.
 
“Vlasnik je postupio uzorno i odnio perad na pretragu u Centar za peradarstvo. Tamo je napravljena laboratorijska pretraga i utvrđen virus. Laboratorij nas je odmah o tome obavijestio, što je i zakonska obaveza. To je bilo jučer poslijepodne. Mi smo odmah poduzeli sve što je u našoj moći i obavezi koju propisuje zakon”, pojasnio je.
 
Ministarstvo će zabraniti držanje peradi na otvorenom
 
Pomoćnik ministra ističe kako se na velikogoričkom području nalazi puno malih gospodarstava te će trebati poduzeti takozvane biosigurnosne mjere, koje podrazumijevanju i zabranu držanja peradi na otvorenom. A da je stanje ozbiljno govori činjenica kako se virus ptičje gripe proširio i 20 km oko farme. Ponegdje su uginuli čak i labudovi.
 

15.01.2017.-Zagreb-Damir Agičić, pomoćnik ministra poljoprivrede. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

“Ministarstvo će zabraniti držanje peradi na otvorenom na području Velike Gorice, ali i u cijeloj državi. Problem je blizina rijeke Save jer su ljudi navikli u rijeku puštati vodenu perad i to više neće moći. Virus ptičje gripe proširio se i 20 km oko farme. Zabilježili smo uginuća labudova na području između Velike Gorice i Siska”, otkrio je Damir Agičić u intervjuu za Cityportal.
 
Inače, država će obeštetiti vlasnika farme, a uništena jaja i eutanizirana perad bit će spaljeni u kafileriji Agroproteinka u Sesvetskom Kraljevcu.
 


FRIK IZ KVARTA Kontrola sexa na jezeru Vukovina

6. Državna Smotra u usmenom pripovijedanju djece i mladih