Prijava

Vaša prijava

Pokrenuli smo lavinu rasprave o visokim računima za grijanje


Nakon što smo jučer objavili članak o visokim računima za grijanje koji su za prosinac stigli mnogim Velikogoričanima, pokrenuli smo lavinu rasprave na društvenim mrežama, u kojima se nalazi stotine komentara ljutitih građana. S druge strane, u našu redakciju stižu brojni pozivi stanara koji traže odgovor zašto su računi toliko veći u odnosu na prethodni mjesec. Upit smo proslijedili HEP-u, a odgovor su nam obećali iz njegovog Sektora za korporativne komunikacije.
 
U međuvremenu, priopćenje za javnost poslao je i gorički SDP, u kojem ta stranka ističe kako i ove zime oko 25 000 sugrađana s neizvjesnošću iščekuje račune HEP Toplinarstva, a da još uvijek nema rješenja problema koji značajno opterećuje kućne proračune.
 
“Problem grijanja stanova spojenih na HEP Toplinarstvo u Velikoj Gorici ne može se riješiti razdjelnicima topline i praznim obećanjima. Da problem nije u razdjelnicima najbolje govori podatak da korisnici centralnog grijanja s razdjelnicima, koji su priključeni na toplane u Zagrebu, plaćaju cca 47% manju cijenu nego korisnici usluga HEP Toplinarstva u Velikoj Gorici. Ne treba ni spominjati kako sadašnja gradska vlast nije s HEP Toplinarstvom uspjela dogovoriti otvaranje ispostave u Velikoj Gorici, nego za sve treba potegnuti do Zagreba”.
 
U priopćenju nadalje ističu kako je uzrok visokim cijenama grijanja korištenje lož ulja, skupog energenta, kojim se u gradu opskrbljuje 14 izdvojenih HEP-ovih toplovodnih pogona za grijanje. Pitaju se zašto je ugašena tvrtka VG plin, osnovana još 2005. godine, s obzirom da je pokrenuta kako bi grijanje bilo jeftinije.
 
“S druge strane, od prošle godine koncesiju na 20 godina za opskrbu plinom, onih koji imaju sreću da im je plin dostupan, dobila je „Gradska plinara Zagreb“, dodali su iz goričkog SDP-a.