Prijava

Vaša prijava

HEP-Toplinarstvo: Evo zašto Velikogoričani imaju velike račune za grijanje


Zašto su mnogi Velikogoričani dobili iznimno visoke račune za grijanje, koji su za prosinac i dvostruko veći u odnosu na mjesec ranije? Zbog čega dolazi do toliko velikih oscilacija u iznosima, isplati li se stanarima uopće štedjeti, koja je uloga razdjelnika i je li točno da je zamišljeno da stanari od njega imaju benefit? Na koji način se formira iznos računa, može li doći do pogreške te koja su postupanja HEP-Toplinarstva u slučaju prigovora njihovih korisnika, upitali smo tu tvrtku, na koju su ovih dana ogorčeni mnogi stanari.
 

Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Direktor Zdravko Zajec veće iznose računa pravda temperaturom zraka, koja je u prosincu, u odnosu na studeni, bila niža za 7,2 °C.
 
“Prema službenim podacima DHMZ-a prosječna temperatura za grad Zagreb i okolicu u studenome 2016. iznosila je 6,8 °C, a za mjesec prosinac 2016. prosječna temperatura iznosila je -0,4°C, što pokazuje da je mjesec prosinac bio za 7,2°C hladniji od mjeseca studenog 2016. Navedeno je automatski rezultiralo većom potrošnjom toplinske energije”, zaključio je Zajc, ističući kako je to utjecalo i na količinu toplinske energije isporučene krajnjim kupcima, koja je očitana na mjerilima toplinske energije.
 
Pitamo se, što nas onda očekuje na računu za siječanj, jer će se prema najavama meteorologa temperature idućih dana spuštati i na minus 13 °C , a i cijelog mjeseca su vladale iznimno niske temperature.
 

Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Zajec tvrdi da većina zgrada zbog razdjelnika troši manje energije
 
“Vezano za zgrade s ugrađenim razdjelnicima, ukupna količina isporučene toplinske energije očitana na zajedničkom mjerilu u toplinskoj podstanici u većini zgrada koje su ugradile razdjelnike se smanjila u odnosu na razdoblje prije ugradnje ovih uređaja”.
 
Nekima manji, drugima isti, a trećima veći računi
 
“Međutim, iako se nakon ugradnje razdjelnika ukupna potrošnja toplinske energije na nivou cijele zgrade u pravilu smanji, ugradnja razdjelnika i termostatskih ventila ne garantira automatski uštedu energije i niže troškove za toplinsku energiju za svaki stan/poslovni prostor u koji su razdjelnici ugrađeni – neki vlasnici stanova i poslovnih prostora dobiju manje, neki jednake, a neki veće račune za toplinsku energiju u odnosu na račune prije ugradnje razdjelnika.”
 
Zajec otkriva što utječe na potrošnju toplinske energije pojedinog stana ili poslovnog prostora:
 

  • Način ponašanja suvlasnika (podešavanje termostata na radijatoru, prozračivanje prostorija, držanje prozora otvorenih na kip i sl.)
  • Položaj i karakteristike stana/poslovnog prostora – veću količinu toplinske energije će potrošiti prostori na sjevernoj strani, zadnjem katu zgrade, iznad nezagrijanih garaža ili prolaza, prostori s lošom izolacijom i nekvalitetnom stolarijom.
  •  

Nadalje, direktor HEP-Toplinarstva tvrdi da razdjelnici motiviraju na štednju
 
“Bitno je naglasiti da razdjelnici nisu uređaji čijom ugradnjom se automatski postiže ušteda energije i niži računi za toplinsku energiju, već oni krajnje kupce motiviraju na racionalno korištenje toplinske energije i postizanje energetskih i financijskih ušteda.”
 
Račun trebate osporiti u roku 15 dana
 
“U slučaju da krajnji kupci imaju prigovor na iznos računa za toplinsku energiju imaju mogućnost pisanim prigovorom djelomično ili u cijelosti osporiti račun u roku od 15 dana od dana izdavanja računa, a nesporni dio računa dužni su podmiriti u roku dospijeća.”
 
Zagrepčani plaćanju manje od Goričana
 
“Nadalje, krajnji kupci HEP-TOPLINARSTVA d.o.o. u Zagrebu toplinskom energijom se opskrbljuju iz termoelektrana-toplana, za razliku od krajnjih kupaca iz Velike Gorice, koji se toplinskom energijom opskrbljuju iz područnih toplana, odnosno zasebnih kotlovnica. Postoji značajna razlika između proizvodnje toplinske energije u kogeneracijskim postrojenjima u termoelektranama-toplanama i postrojenjima zasebnih kotlovnica, a samim time i razlika u cijeni proizvedene toplinske energije. Proizvodnja energije u kogeneracijskom procesu je znatno efikasnija od proizvodnje u samostalnim kotlovnicama, zbog činjenice da se istovremeno, u jedinstvenom procesu, proizvode električna i toplinska energija. Iz navedenih razloga krajnji kupci toplinske energije iz Zagreba plaćaju nižu cijenu toplinske energije od krajnjih kupaca iz Velike Gorice”, stoji u priopćenju direktora HEP-Toplinarstva Zdravka Zajeca.