Prijava

Vaša prijava

Uspješan pročelnik: Ačkar realizirao besplatne udžbenike, jeftinije vrtiće i pokrenuo Gorički klub mladih


Gorički klub mladih je jedna vizija koja se već desetak godina proteže kroz grad. Realiziran je nakon provedenog istraživanja koje je pokazalo koje su doista potrebe mladih Goričana. Postalo je mjesto učenja, besplatne pripreme za testove, ispite i državnu maturu. Mladi si međusobno pomažu, druže se, razmjenjuju ideje, kuju planove…To je već rezultiralo boljim uspjehom u školi, na fakultetu, zadovoljni su učenici, profesori i roditelji, kojima kuna više ostane u novčaniku. Voditelj Kluba Matej Peranić kaže da svakodnevno primaju prijedloge za radionice, predavanja ili za ponavljanje određenog dijela programa poput predstavljanja fakulteta za srednjoškolce ili večeri društvenih igara.
 
„Aktivnosti Goričkog kluba mladih se temelje na potrebama i željama mladih koje su iskazali u istraživanju provedenom za potrebe stvaranja Programa djelovanja za mlade Grada Velike Gorice. Veliku ulogu u radu Kluba imaju volonteri koji sudjeluju u debatnom klubu, besplatnim instrukcijama, vođenju radionica te svakodnevnom funkcioniranju Kluba. Volontere koordinira pet studenata koji u Klubu rade i na osmišljavanju programa te čine okosnicu Kluba u suradnji sa Gradom“, pojasnio je Peranić.
 
Projekt za mlade pokrenuo je mladi pročelnik za predškolski odgoj, školstvo i šport Krešimir Ačkar, koji u gradu nosi zasluge i za realizaciju besplatnih udžbenika, besplatnih instrukcija i jeftinijih vrtića.
 
„Odmah nakon što je donesena Strategija stigla je i Odluka da će Klub biti osnovan u gradskom prostoru koji se nalazi u Domu kulture Galženica. Prostor je moderno uređen sa svim potrebnim tehničkim uređajima i priborima za radionice“, priča nam Ačkar, ističući kako Klub mladih nije nastao preko noći.
 
„Otvoren je nakon dugotrajnog procesa i analize potreba naših mladih sugrađana. Grad Velika Gorica kao šesti grad po veličini u Hrvatskoj jednostavno je morao odgovoriti njihovim potrebama. Nakon što se pokazalo da je Klub mladih jedna od bitnih stavki u razvoju našeg grada, s njegovom realizacijom sam se zajedno sa svojim suradnicima uhvatio u koštac odmah nakon što sam postao pročelnik“, kaže Ačkar.
 

10.11.2016.-Otvorenje Goričkog kluba mladih-Velika Gorica. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Koliko je potreba za Klubom mladih bila prisutna u društvu pokazuje i činjenica da je u nepunih dva mjeseca na aktivnostima Kluba sudjelovalo preko 500 mladih u više od 30 programa. Klub je tako vrlo brzo od osnutka u Velikoj Gorici obogatio različite sadržaje za mlade, koje su zahtjevali godinama. Organizirana je debata kakva do sada u Gorici nije postojala, na kojoj se mogu čuti konfrontirajući stavovi mladih intelektualaca, zatim besplatne instrukcije za sve osnovnoškolce, tečajevi šaha i pisanja životopisa.
 
„Prilikom toga smo angažirali stručne i relevantne ljude, kako bi ih upućivali u život i omogućili im dodatnu edukaciju. Mogu reći da smo u tome uspjeli. Ono što zapravo želimo je to da se na jednome mjestu može izraziti sva kreativnost naših mladih ljudi, da se oni ne moraju odlaziti realizirati u Zagreb jer to doista mogu učiniti u svom gradu“, naglasio je pročelnik.
 

10.11.2016.-Otvorenje Goričkog kluba mladih-Velika Gorica. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Matej Peranić najavljuje da će daljnje aktivnosti Kluba biti usmjerene na povezivanju mladih sličnih interesa, promicanju volonterizma, povezivanju ruralnih i urbanih dijelova grada, pružanju podrške postojećim i osnaživanju mladih za pokretanje novih inicijativa i udruga.
 
Pročelnik Ačkar nam otkriva kako je u planu da Gorički klub mladih kroz nekoliko godina postane ustanova koja će imati vlastiti objekt, poput Centra za djecu, mlade i obitelj. Pozdravlja svaku ideju koja je u interesu mladih, naglasivši da će je Grad odmah i podržati.