Prijava

Vaša prijava

Rekli veliko NE: Znate li koliko je građana trgovcima blokiralo poziv?


U Registar za zaštitu potrošača ˝Ne zovi˝ dnevno se u prosjeku upiše oko 300 korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga, odnosno u sedam dana od Registra upisano je oko 2100 ljudi.

Riječ je o javnom registru telefonskih brojeva onih potrošača koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju u svrhu promidžbe ili prodaje, bez prethodno pribavljenog pristanka. Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (Hakom-a) kažu kako je Registar propisan Zakonom o zaštiti potrošača za čiju je provedbu nadležna tržišna inspekcija pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

U registar se mogu upisati svi potrošači (fizičke osobe) koji su ujedno i korisnici telefonskih usluga, što uključuje fiksni i mobilni telefon te SMS i MMS poruke. Upis ili ispis broja može tražiti samo potrošač koji je ugovorio uslugu na pojedinom telefonskom broju.

Upis u registar je besplatan, a vlasnik broja treba ispravno ispuniti propisani obrazac zahtjeva i predati ga svom operatoru elektroničke komunikacijske usluge.

“Zahtjev se može dostaviti operatoru na najmanje tri načina: osobnom dostavom u poslovnici operatora, poštom ili putem elektroničke pošte s adrese koja je prethodno provjerena i registrirana pri operatoru kao adresa elektroničke pošte korisnika telefonskog broja. Operator će provjeriti valjanost zahtjeva i temeljem njega, u roku od najviše sedam dana, upisati broj u registar”, kažu iz Hakom-a.

U planu je nadogradnja Registra u sustav e-Građani, kako bi potrošači sami mogli regulirati status svojih brojeva u registru, bez operatora kao posrednika.