Prijava

Vaša prijava

Izlazi Monografija o 130 godina knjižničarstva na području Turopolja


U povodu obilježavanja 130 godina od otvaranja prve čitaonice u Turopolju, Gradska knjižnica Velika Gorica pripremila je Monografiju o radu knjižnice, ali i povijesti knjižničarstva na području Gorice i Turopolja. Monografija će službeno biti predstavljena u petak u 12 sati u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta.

“Monografija je zapravo, na neki način, pogled u budućnost, odnosno poziv na promišljanje o novoj paradigmi knjižnice i čitaonice u Velikoj Gorici, koja bi odgovarala novom dobu, novoj tehnološkoj revoluciji kojoj svakodnevno svjedočimo”, objasnila je ravnateljica Gradske knjižnice Katja Matković Mikulčić, također i jedna od autorica Monografije.

Osim nje, u izradi su sudjelovali Stipo Bilić, Hrvoje Malčić, Jelena Grubašević, Morana Peranić i Marija Ivanović.

“Željeli smo pokazati da knjižnica nije samo mjesto gdje se posuđuju i vraćaju knjige, nego da je ona više od toga. Od debatnog kluba, mjesta gdje se promoviraju nove knjige do pokretanja novih i aktualnih tema u društvu. Tako smo prvi govorili o staranju i palijativnoj skrbi, a ugostili smo gotovo sve institucije kroz naše tribine, susrete i radionice“, kaže Matković Mikulčić i dodaje kako Mnonografiju smatra i početkom javnog zagovaranja za novu Gradsku knjižnicu.

“Ja bih podsjetila da brojni gradovi imaju prostore knjižnica daleko veće nego što je naš. Mi na sve tri lokacije imamo ukupno oko 710 četvornih metara i to je ispod svih standarda. Nadamo se da ćemo dobiti zemljište za gradnju nove zgrade knjižnice jer prostori u kojima smo sada nisu namjenski građeni za knjižnicu i nisu prema standardima knjižničarstva“, ističe ravnateljica Gradske knjižnice.