Prijava

Vaša prijava

Preminuo Franjo Milanščak, legenda Dinama iz Novog Čiča


Sve vezano uz nogomet i NK Dinamo Hidrel iz Novog Čiča, ali i mnogo šire, jutros 24. veljače 2017. šokirala je vijest da je iznenada preminuo Franjo Milanščak Gira s kojim su se dan prije još mnogi uobičajeno družili i razgovarali, pa i o nogometu.

 

Dinamo Novo Čiče

 

U Čiču, Velikoj Gorici pa i čitavom Turopolju već na spomen nadimka Gira, asocijacija bi otišla na nogomet, Dinamo Čiče, dva sina Marijana i Miru također nogometaše, suprugu Dubravku kojoj nogomet nije nepoznanica jer je bila i dopisnica Sportskih novosti, kćer Anu koja ih je sve vjerno i stalno pratila, tasta mu Ivana Pallea koji je također bio uspješan u nogometu kao trener novočičkog Dinama.

 

 

Franjo Milanščak Gira

Franjo Milanščak rođen je 20. siječnja 1955. godine u Novom Čiču. Natjeravao je Gira nogometnu loptu čim je prohodao a kasnije kao britki i neprelazni stoper branio je boje Dinama u najboljoj generaciji svih vremena kluba iz Novog Čiča u društvu domaćih prijatelja Rajka, Ivana, Branka i Marijana Paviše, Branka Petrine, Draška i Borisa Svekrića, Čede Tomašića, Stjepana Đurašića, Marinka Beljića i mnogih drugih ali i rame uz rame sa pojačanjima i legendama Velikkogoričkog nogometa Željkom Plepelićem Belim, Stjepanom Mesaričem Čapom, Krunom Zalokerom, braćom Čužić i drugima.

 

Dogurali su tih godina spomenuti dinamovci za tri ljeta uzastopce iz najnižeg ranga do tadašnje Zagrebačke regije, pandamu današnoj 3. HNL, i igrali onda u društvu Samobora, Ponikvi, Zagorca Krapina, Udarnika, Končara, Moslavine Kutina, Rudeša, Bistre… Franjo je prije toga daleke 1976. godine, kao predsjednik tadašnje omladinske organizacije mjesta, bio uz Franju Anića jedan od najvažnijih i najpoduzetnijih pokretača organizacije za vraćanje u život Dinama koji je nekoliko godina bio ugašen. Svih narednih godina Gira je kao dobri duh pažljivo i predano bdio nad Dinamom i ni trena ga nije napuštao. Odlazile su generacije, mijenjali se treneri i predsjednici, smijenivale Uprave, SAMO JE GIRA UVIJEK BIO TU, UZ SVOJ DINAMO ČIČE! Posljednjih godina dolazio je u klub najviše u društvu unučice Marine i unuka Frana. Teško je prihvatiti i shvatiti da ga više nema. Iskrena sućut najbližima mu. Posljednji ispraćaj Franje Milanščaka Gire je u ponedjeljak 27. veljače od 13 sati na mjesnom groblju u Novom Čiču.