Prijava

Vaša prijava

FOTO Općina Pokupsko kupila udio u Etičnoj banci i postala njezin suvlasnik


Nakon što je uplatila 2.500 kuna i postala članom Zadruge za etično financiranje, Općina Pokupsko uložila je dodatnih 47.500 kuna i pristupila osnivanju buduće Etične banke, čiji će stopostotni vlasnik biti Zadruga koja već sada ima oko tisuću članova.

Općina je na osnivačkoj skupštini Zadruge u travnju 2014. među 101 članom bila jedina općina u Hrvatskoj koja se u nju učlanila. Načelnik Božidar Škrinjarić priča nam kako su to učinili s ciljem da za realizaciju važnih projekata mogu dobiti kredit uz znatno povoljniju kamatu.

„To je bilo u vrijeme kada su se u javnosti dosta kritizirale visoke kamate na kredite komercijalnih banaka, osobito onih koji su potrebni za gospodarski razvoj. Tražeći najpovoljniji način predfinanciranja naših projekata, učlanili smo se u Zadrugu, kako bi putem nje i Etične banke došli do zdravog kapitala uz nisku kamatnu stopu. Na taj način želimo proširiti našu vodovodnu mrežu, dovršiti cestovnu infrastrukturu i realizirati projekte važne za razvoj gospodarstva“, najavio je Škrinjarić.

Kamate od 0-4 posto   

Upravitelj Zadruge Goran Jeras za Cityportal kaže kako će banka početi raditi u lipnju. Članovi će do kraja ožujka prikupiti 80 milijuna kuna temeljnog kapitala, što je i uvjet da banka od HNB-a dobije licencu za rad.

„Nama je cilj isfinancirati projekte koje Općina Pokupsko provodi. Kod povlačenja europskog novca treba sudjelovati i s vlastitim sredstvima za što će Etična banka pružiti povoljnu kamatu, ne veću od 4 posto. Tu imamo mogućnost korištenja i sredstava europskih razvojnih banaka, znatno povoljnijih sredstava nego što to imaju većina drugih komercijalnih banaka. To omogućuje lokalnim poljoprivrednicima i poduzetnicima da uz podršku općine također dobiju povoljno financiranje“, kaže Jeras.

Model financiranja je 1:8, što znači da će Općina Pokupsko na osnovi dosadašnje uplate moći dobiti prvih 400.000 kuna kredita, s kamatom od 0-4 posto.

„U slučaju da žele dobiti veće financiranje, trebat će povećati svoj članski ulog, dodao je upravitelj Zadruge Goran Jeras.

Galerija fotografija/Foto: ZEF, David Jolić


OŠ Vukovina uključena u STEM revoluciju!

Terenska nastava - Klagenfurt i Minimundus