Prijava

Vaša prijava

Raznovrsna aktivnost Etno udruge Kurilovec


Sinoć je na 177. Matičinom četvrtku u prostoru Muzeja Turopolja predstavljena aktivnost Etno udruge Kurilovec u 2016. godini. Predstavljanje aktivnosti Udruge utemeljene 2010. godine otvorena je skečom (tema: svadba i nasljeđivanje u Turopolju u davna vremena) koji su izveli članovi Udruge: Snježana Dianežević, Jura Suša i Valentina Dorotić. Tekstove vezane za turopoljske običaje čitale su Barica Tomašić i Marica Odrčić. Predsjednica Ana Plehinger taksativno je elaborirala aktivnosti Udruge, između ostalih: Jurjevo, Turopoljska kobasijada, Dan gradske četvrti Kurilovec, 14. državno natjecanje u oranju, Jesen u Kurilovcu, Božić u Kurilovcu i tako redom.

U povijesti Plemenite općine Turopolja predsjednica Plehinger pronašla je zanimljiv podatak ”Ugovor o obnovi Turopoljskog bratstva” iz 16. stoljeća (08. ožujka 1582. godine) prema kojem imetak plemenitog Turopoljca ne može pripasti državi dok god živi i samo jedan Turopoljac. Dalje, povjesničar Emil Laszowski (1868. – 1949.) piše o običajnom pravu koje se poštivalo u Turopolju od pamtivijeka, a naziva se ”Quatra puellaris – djevojačka četvrtina”. To pravo određuje da četvrtina sveukupne imovine turopoljskog plemića pripada njegovom ženskom potomstvu. Ako nije bilo muškog potomstva onda su  kćeri nasljeđivale cjelokupni imetak.

Etno udruga Kurilovec je sudionik amaterskog festivala pučkih kazališnih družina kajkavskog govornog područja i tako pridonosi očuvanju domaćeg govornog i pisanog kajkavskog jezika. Članovi Udruge prikupljaju stare dokumente, fotografije te zapisuju usmena kazivanja starijih sumještana s ciljem da ih objave u knjizi ”Priče iz Kurilovca”.

Galerija fotografija