Prijava

Vaša prijava

Monografijom knjižnica pokazala kako je više od mjesta za posuđivanje knjiga


Prošle godine Gradska knjižnica obilježila je svoj veliki jubilej, a njemu je posvetila i monografiju pod nazivom “Gradska knjižnica u lokalnoj zajednici: 130. obljetnica prve čitaonice u Velikoj Gorici“. Knjiga je javnosti predstavljena danas u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta, a okupila je brojne zaljubljenike u knjige, prijatelje knjižnice i ljubitelje kulture.

“Mi smo napravili ono kako smo mi mislili da treba izgledati jedna nova, moderna knjiga, na pragu jednog novog razdoblja i knjižničarstva i društva uopće. Mislim da smo izvukli ono najbitnije, a to je poruka da je knjižnica centar znanja, okupljanja, informacija i, kao takva, mjesto druženja. Sve to govori ova monografija i moram priznati da sam ponosna i puna emocija“, rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Katja Matković Mikulčić i istaknula kako knjižnica, s obzirom na sve njene zadaće, ipak treba veći prostor te kako se izdavanje monografije smatra i početkom javnog zagovaranja za novu Gradsku knjižnicu.

Osim same ravnateljice, u izradi monografije sudjelovali su još i Stipo Bilić, Hrvoje Malčić, Jelena Grubačević, Morana Peranić i Marija Ivanović.

“Grad je na ovu obljetnicu izuzetno ponosan. Ponosni smo da je ovo kulturna ustanova koja je dio našeg grada i da su se sve ove godine djelima pokazivali i mi možemo biti izuzetno ponosni na njihov rad i djelovanje”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec te pohvalio rad ravnateljice Gradske knjižnice i dodao:”Vjerujem da su na dobrom putu i da moramo razmišljati o novoj knjižnici u godinama koje su pred nama unatoč tome što su takvi projekti financijski zahtjevni”.

“Knjiga nije samo izvor znanja i spoznaje koji nam omogućuje da prepoznajemo svijet i da se u njemu bolje snalazimo, nego da su knjižnica, čitaonica i knjiga izvor identiteta. Možemo vidjeti kako je to trajalo u tih 130 godina i zato ova monografija nije samo svečarskoga karaktera, nego je ona upravo dobar pokazatelj tko smo mi i kako smo taj naš identitet čuvali i gradili sve do današnjih dana”, rekao je na promociji Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture.

Na kraju promocije uručenene su i zahvalnice svima koji pomažu rad Gradske knjižnice Velika Gorica.

Galerija fotografija