Prijava

Vaša prijava

Otkrili smo mjesto na kojem Goričani dijele svoje uspomene


Facebook grupa ”..ako si i ti iz Velike Gorice..” postala je virtualno okupljalište Goričana svih dobnih skupina. Članovi grupe često objavljuju stare fotografije iz obiteljskih albuma. Na nekima od njih nalaze se poznata i nešto manje poznata lica različitih generacija Goričana, dok druge svjedoče o tome kako je Gorica nekad izgledala. Najzaslužnija za pokretanje ove grupe je Mirjana Baković, koja već više od 30 godina živi izvan Hrvatske.

Mirjana Baković sa Renéom Matousekom. foto: Mirjana Baković Pika

”Sve je počelo komentarima ispod nekih starih fotografija koje sam stavila na svoj Facebook profil. Napravila sam poseban album pod nazivom ”Memory”, u kojem su se nalazile stare fotke iz vremena kada sam živjela u Gorici. Uskoro smo ih počeli komentirati i prisjećati se prohujalih vremena”,  otkrila nam je Mirjana.

Pridružili su joj se brojni prijatelji i poznanici koje je upoznala dok je nastupala s KUD-om ”Ivan Mladen” iz Velike Gorice. Počelo je skeniranje starih fotografija. Mirjana je pozvala prijatelje da krenu u potragu za svime što bi bilo zanimljivo za objaviti.

”Zahvalila bih se Ireni Sedmak koja mi je desna ruka u ovom projektu. Ona je zadužena za terenski posao. Odlazi kod ljudi i skenira fotografije iz njihovih obiteljskih albuma. Ona je jedna od najzaslužnijih što je ova priča toliko uspješna”, objasnila nam je naša sugovornica.

Mnogi Velikogoričani prepoznali su vrijednost projekta i priključili se grupi. U ovom trenutku ona broji 3240 članova.

Iako nije rođena Goričanka, Mirjana je jako vezana za svoj grad. U Veliku Goricu doselila se s osam godina i u njoj provela svoje djetinjstvo i adolescenciju. Kako kaže, upravo je taj životni period najvažniji za stvaranje osjećaja pripadnosti.

foto: Facebook/..ako si i ti iz Velike Gorice..

”Grad se dosta promijenio. Kad to kažem mislim prvenstveno na međuljudske odnose, nekako mi se čini da su hladniji nego prije. Možda to samo ja tako doživljavam. Kada sretnem prijatelja ili poznanika volim pružiti ruku i popričati. Ako mi se u prolazu učini da mi je lice poznato, stanem, upitam osobu kako se zove i poznajemo li se, tu je razlika. Ja ljude gledam u lice kad prolazim, a oni nekako svi gledaju smjeru u kojem idu”, požalila se Mirjana.

Na samom početku bilo je i malih problema u grupi. Zahtjeva za ulazak svaki dan bilo je sve više i tu su počeli problemi. Pojedinci su stavljali komentare uvredljivog sadržaja pa su krenula i prepucavanja. Prema Mirjaninim riječima, problem je bio u tome što se nije htjela politički opredijeliti.

foto: Facebook/..ako si i ti iz Velike Gorice..

”Ustrajala sam. Dala sam na znanje svima..il će grupa biti kakvu sam ja zamislila il je zatvaram. Nakon tog slijedilo je upozorenje pa izbacivanje svih onih koji su stvarali nemir u grupi. Od tada mene ne zanima broj, jedino kvaliteta članova i njihova volja da aktivno sudjeluju u radu grupe. Svaki zahtjev osobno kontroliram, ništa ne reklamiram, ne primam ”fake” profile i konačno imam ono što sam si zamislila”, pohvalila nam se Goričanka.

Mirjana nam je otkrila kako razmišlja da sve prikupljene fotografije jednog dana objavi u obliku fotomonografije, ali kako kaže, za to ima vremena. Drago joj je što je Facebook grupa uspjela ujediniti Goričane, ako u ničem drugom, barem u dijeljenju i čuvanju zajedničkih uspomena.