Prijava

Vaša prijava

Projekt COURAGE predstavljen na Matičinom četvrtku


Predavanje na temu ”Projekt Courage i hrvatske emigrantske zbirke” održano je sinoć u prostoru Muzeja Turopolja na 178. Matičinom četvrtku. Predavač je bio dr. sc. Stipe Kljajić iz Hrvatskog instituta za povijest Zagreb. U najavi predavanja je zapisano: – Projekt Courage je trogodišnji međunarodni projekt kojeg financira Europska unija, a njegov cilj je stvaranje prve digitalne baze podataka, mrežnih i izvanmrežnih, privatnih i javnih zbirki u Europi, koje svjedoče o preživljavanju različitih oblika kulturne opozicije u bivšim socijalističkim državama srednjoistočne Europe, od uspona komunističkih režima do pada ”željezne zavjese”.

09.03.2017. Velika Gorica – Projekt COURAGE predstavljen na Matičinom četvrtku. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Predavač Kljajić je naglasio da treba praviti distinkciju između pojmova ‘iseljeništvo’ i ’emigracija’, napominjući kako su iseljenici otišli u druge države u potrazi za boljim ekonomskim položajem, dok su emigranti, uglavnom intelektualci, izbjegli u druge zemlje zbog režimskih progona. U okviru ‘Projekta Courage’ istraživane su i zbirke hrvatske političke emigracije i to trojice istaknutih hrvatskih emigrantskih intelektualaca: Bogdana Radice, Vinka Nikolića i Nikole Čolaka. Bilo je riječi o njihovoj vrijednosti za hrvatsku nacionalnu kulturu, napose za istraživanje hrvatske povijesti od 1945. do 1990. godine.

‘Projekt Courage’ je djelo Konzorcija koji se sastoji od dvanaest partnerskih institucija iz deset zemalja istočne i zapadne Europe. Partneri iz bivših socijalističkih država (Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka, Hrvatska, Rumunjska, Litva) odabrani su da svojom stručnošću pokriju regiju s komunističkom baštinom. Istraživačke institucije iz tih zemalja u spomenutom kontekstu nadopunjuju se s regionalnom perspektivom zapadnoeuropskih institucija (Irska, Velika Britanija, Njemačka).