Prijava

Vaša prijava

FOTO Mještani Donje Lomnice kreću u bitku protiv asfaltne baze


„Ovaj Mjesni odbor i ja osobno, svi smo zajedno protiv izgradnje asfaltne baze u Donjoj Lomnici. Priča sa Strabagom počinje 2005. godine, kada njihovi predstavnici dolaze u kontakt s vlasnicima zemlje koja je u industrijskoj zoni, kako bi kupili zemlju. Nju je prodalo osam vlasnika jer im je odgovarala cijena. Mi njih ne krivimo“, rekao je predsjednik Mjesnog odbora Donja Lomnica Milivoj Dijanežević, na sinoćnjem skupu mještana na temu izgradnje asfaltne baze, na kojem su nazočili i kandidati za goričkog gradonačelnika Goran Beus Richembergh, Aleksandar Horvat i Alan Šembera te predstavnik Grada pročelnik Krešimir Ačkar.

18.04.2017. – Donja Lomnica – Mještani kreću u bitku protiv asfaltne baze. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Svi govornici izrazili su nezadovoljstvo zbog nedavnog početka gradnje asfaltne baze, betonare i pročišćivača oborinskih voda. Zabrinuti su što se baza nalazi svega desetak metara od obiteljskih kuća, u vodozaštitnom području i poručili su kako to nije problem samo Donje Lomnice, već i cijelog područja Turopolja i dijela Grada Zagreba.

„Kunem se ovdje vama svima da nisam sudjelovao u tome da u Lomnici bude asfaltna baza. Učinio sam sve što sam znao i mogao da do te baze ne dođe. Nikada nisam radio za Strabag, imam građevinsku tvrtku pa me zbog toga s njima povezuju. Radim na tome da odmah zaustavimo radove“, govorio je Milivoj Dijanežević.

18.04.2017. – Donja Lomnica – Mještani kreću u bitku protiv asfaltne baze. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Na skupu je pročitan zapisnik sa jučerašnje Sjednice Mjesnog odbora na kojoj je sudjelovao i gradonačelnik Dražen Barišić. Predlaže se zaustavljanje radova i poništenje građevinske dozvole, formiranje tima kojeg čine stručni mještani te odvjetničkog tima kojeg će financirati Grad Velika Gorica, revizija studije okoliša i kontinuirani sastanci Grada i Mjesnog odbora. Uporište u ovakvoj odluci temelji se na Studiji utjecaja na okoliš koja je izrađena prije više od 8 godina i nije unutar analize obuhvatila neke od bitnih činjenica, poput one da ovaj kraj već ima određen postotak zagađenja zbog koridora Zračne luke, a prema Zakonu RH nove Studije ne smiju određivati nova značajnija zagađenja.

„Obećanje gradonačelnika nas je ohrabrilo jer je rekao da je to njegova župa u kojoj živi zajedno s obitelji, rodbinom i prijateljima, da je protiv svake gradnje koja bi narušila zdravlje njegovih sumještana“, kazala je tajnica Mjesnog odbora.

Galerija fotografija: