Prijava

Vaša prijava

Hrvatska uvodi indikatore dječje dobrobiti, evo što će se pratiti


Vodeći domaći stručnjaci u suradnji s prof. dr. sc. Jonathanom Bradshawom, konzultantom UNICEF-a, te pod vodstvom prof. dr. sc. Marine Ajduković, razvili su skup indikatora koji će pratiti dobrobit djece u Hrvatskoj. Prijedlog indikatora danas je predstavljen u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

“Svatko od nas je odgovoran činiti ono što je u njegovoj moći da djeca budu uvaženi ravnopravni članovi društva i da se njihova prava ne krše. Upravo definiranjem indikatora dobrobiti djece činimo velik korak ka tome“, rekao je dr. sc. Marin Strmota, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Dobrobit djece pokazatelj je stanja društva u kojemu ona žive. Kako se i koliko dobro neka država brine o zdravlju i obrazovanju djece te o svim drugim faktorima koji utječu na njihovu dobrobit pokazatelj je snage ili slabosti svake države. Sveobuhvatni i relevantni podaci dobar su temelj za kreiranje obrazovnih, zdravstvenih, demografskih i drugih politika po mjeri djeteta.

„Uvođenjem indikatora dječje dobrobiti Hrvatska potvrđuje visoke standarde skrbi o djeci i obiteljima. Posebno me raduje što je u izradi dokumenta o nacionalnim indikatorima dobrobiti sudjelovalo i četrdesetero djece. To dokumentu daje posebnu vrijednost jer djeca donose vlastitu perspektivu i trebaju imati priliku sudjelovati u svim procesima koji ih se tiču. Praćenjem kvalitete života djece u našoj zemlji dobit ćemo ključne podatke koji će omogućiti kvalitetno planiranje politika i usluga koje su potrebne kako bi svako dijete dobilo uvjete za razvoj svojih potencijala”, kazala je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Indikatori će pratiti dobrobit djece po ovim parametrima: Zdravlje, obrazovanje, obiteljski odnosi, subjektivna i psihološka dobrobit, materijalna dobrobit i siromaštvo, odnosi s vršnjacima i rizična ponašanja, sudjelovanje, sigurnost djece i ranjive skupine djece.