Prijava

Vaša prijava

Mičevčani porazili ”Turke” na proslavi Sv. Jurja


Proslava Jurjeva u Mičevcu u organizaciji i izvedbi Kulturno umjetničkog društva Mičevec održana je sinoć u dvorištu područne osnovne škole. Jurjevskoj svečanosti bili su nazočni mnogobrojni mještani kojima su se pridružili gradonačelnik Dražen Barišić, dogradonačelnik Ervin Kolarec i gradski vijećnik Jurica Mihalj. Autor kompletnog scenarija proslave i moderator programa bio je Vlado Štarkelj, predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih društava Grada Velike Gorice.

21.04.2017. Mičevec – Proslava Jurjeva u Mičevcu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon pozdravne riječi voditelja Štarkelja, odvijanje svečanog programa otvoreno je prikazom tradicijskih jurjevskih običaja u izvedbi dječjih sekcija KUD-a Mičevec. Dramski program ”Provala Turaka u Turopolje” (glumci su bili članovi seniorskih sekcija KUD-a) bio je odlično uvježban i gromoglasnom topovskom paljbom obje sukobljene vojske zaslužile su dugotrajni pljesak. Naravno, turopoljska vojska pobijedila je tursku i zarobila njihovog pašu, ali najefektnije su bile ipak odore turske vojske (za cure u dimijama i s turbanima vrijedilo je ginuti).

Kada su se povijesna ‘ratna zbivanja’ smirila, zapaljen je krijes (pod kontrolom DVD-a Mičevec), a istovremeno je započeo posljednji dio jurjevske svečanosti ”Tradicijske jurjevske pjesme i plesovi”. Nastupile su sve sekcije KUD-a Mičevec, dječje i seniorske, plesačke i tamburaške, kompletno Društvo odlično se predstavilo.