Prijava

Vaša prijava

FOTO Ekipa Globaldizajna pobjednik 1. Svjetskog prvenstva u pripremanju kotlovine


Lukavec je danas bio domaćin 1. Svjetskog prvenstva u pripremanju kotlovine, humanitarne manifestacije koja promiče tradicijsku gastronomiju. Ovo jedinstveno gastro događanje organizirali su Rotary klub Velika Gorica i Plemenita opčina turopoljska.

Svaki sa svojim receptom za najbolju kotlovinu, natjecalo se 18 ekipa. Neki kandidati odlučili su se za tradicionalnu recepturu i način pripreme, ali bilo je i onih koji su svoju kotlovinu radili od autohtone turopoljske svinje. Nije pak nedostajalo ni kreativaca, a jedna takva ekipa svakako je bila ona iz susjedne Bosne i Hercegovine koja je pripremila kotlovinu od kozjeg mesa. Čija je kotlovina najbolja odlučio je stručni žiri koji čine Rene Bakalović i Zoran Šimunić Šime iz Gastronomada, a to su činili pod budnim okom Davora Dretara. Pobjednik 1. Svjetskog prvenstva u pripremanju kotlovine tako je, po sudu žirija, ekipa Globaldizajna.

“Mi smo pripremali kotlovinu na jedan tradicionalni, domaći način, kako su nekada i naši stari radili. Imamo svoje začine, imamo način pripreme i biramo meso koje je od domaće svinje, doma hranjene. U kotlovinu smo stavili 15 kilograma mesa”, rekao je Tomo Pavlečić iz Dubranca koji je kotlovinu pripremao za ekipu Rotaract kluba Velika Gorica.

“Mi smo bili u šumi i nabrali smo raznih gljiva, od dečki smo ukrali malo špeka od turopoljske svinje, sad zakuhavamo žličnjake, znači svo ono što ne bi čovjek stavio. Ali to možemo jer nismo u natjecanju, pa smo se odlučili malo zezati. S nama je i kolega koji je kozar pa je od koze napravio kotlovinu. Nekako se ufamo da ćemo bit najbolji jer smo neobični”, rekao je Zoran Šimunić iz Gastronomada i otkrio kako se ocjenjuje kotlovina:”Ocjenjujemo miris i okus, ali najbolji je dokaz kad probate i pustite dvije do tri minute jer, ako je jako fino, mozak vam to vraća na usta i kaže da bi još toga jeo”.

22.04.2017. Lukavec – Održano 1. Svjetsko prvenstvo u pripremanju kotlovine. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

“Ovo danas je jedna prigoda za druženje s humanom nakanom, a dobro što je isprepletena kroz tradiciju i vezana uz kotlovinu kao tradicionalno turopoljsko jelo. Sposobnosti su manje bitne i svi su od nas pobjednici jer je cilj humanitaran”, istaknuo je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i dodao kako je njegov tim kotlovinu radio po tradicionalnom turopoljskom receptu.

Hrana je brzo nestajala, a time su i posjetitelji manifestacije dali svoj sud – sve su ekipe pripremile odlične kotlovine.

Sva sredstva prikupljena od prodaje kotlovine bit će donirana Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica za nabavu opreme za podršku ranom dječjem razvoju.

Galerija fotografija