Prijava

Vaša prijava

Predstavljena nova zbirka pjesama Frana Vlatkovića


Nova zbirka pjesama ”Sol beskraja” pjesnika Frana Vlatkovića predstavljena je sinoć na 184. Matičinom četvrtku u prostoru Muzeja Turopolja. To je njegova 19. zbirka, a prethodnih 18 objavljene su od 1996. (Međa šutnje) do 2013. (Svakodnevne različitosti). O pjesništvu Frana Matkovića govorio je pjesnik Siniša Matasović i moderatorica predstavljanja Zdenka Mlinar.

Pjesnik Vlatković rođen je u Dubrovniku (1949.), a živi u Orebiću na otoku Pelješcu. Nikola Petković je u svojem osvrtu na pjesnikovu knjigu ”Rastuće more” (2009.) napisao da je višestruko nagrađivani autor ”klasik hrvatske haiku poezije”. Teškoća haiku poezije nije samo u trostihu, sa zadanom slogovnom formom 5-7-5, nego je to zen-pristup životu i umjetničkom stvaralaštvu, a kojim je prožeta čitava japanska kultura pa tako i pjesništvo. Međutim, sam autor je u razgovoru negirao da je on haiku pjesnik, iako je zbog te poezije nagrađivan i u Japanu (Kioto). Frano je pjesnik mora.

Pjesnik je član Društva hrvatskih književnika na čijim stranicama je zapisano: ”Frano Vlatković je u književnost ušao kao nepoznanica razmjerno kasno. Prvu zbirku objavljuje 1996., a pisanjem se bavi od rane mladosti. Izuzetno je književan, samorodan, tajnovit, vrlo zanimljiv i vidovit …”

U solani vremena / cvate sol beskraja.