Prijava

Vaša prijava

Ministrica kulture Obuljen Koržinek u posjeti Velikoj Gorici


Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetila je danas Veliku Goricu i sastala se s gradonačelnikom Velike Gorice, njegovim suradnicima te predstavnicima gradskih kulturnih ustanova i udruga. Na radnom sastanku, koji je slijedio nakon obilaska Muzeja Turopolja, okupljeni su upoznali ministricu s aktivnostima i planovima razvoja kulture u gradu.

“Vrlo smo konkretno danas razgovarali o nizu projekata i identificirali ključne prioritete za sljedeće razdoblje. Ministarstvo kulture i u ovoj godini ulaže preko milijun kuna samo u grad Veliku Goricu. Posebno bih pohvalila izniman angažman ustanova u gradu Velikoj Gorici zbog privlačenja publike i to svih generacija, od djece do starijih osoba”, rekla je Obuljen Koržinek i obećala pomoć u najvažnijim gradskim kulturnim projektima, a to su očuvanje drvenog graditeljstva turopoljskog kraja, izgradnju depoa Muzeja Turopolja te jačanje svih djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta.

09.05.2017. Velika Gorica – Gradonačelnik Barišić i predstavnici kulturnih ustanova grada Velike Gorice sastali su se s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Svojih oko 10.000 predmeta Muzej Turopolja nema gdje skladištiti, oni se nalaze na više lokacija, a zbog toga Muzej ne može ni povećavati svoju zbirku. Muzejski fundus trebao bi biti u primjerenom skladištu u odgovarajućim uvjetima osvjetljenja, temperature i vlage, a najvjerojatnije će se za to prilagoditi prostorije u dvorištu bivše Galerije Kordić.

“Muzejski depo je osnova za očuvanje, istraživanje i prezentiranje kulturne baštine. Trebao bi biti osnovno mjesto za rad muzejskih djelatnika, od prikupljanja predmeta, preko istraživanja, restauracije, prezervacije i izložbe”, objasnila je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić Čurla.

09.05.2017. Velika Gorica – Gradonačelnik Barišić i predstavnici kulturnih ustanova grada Velike Gorice sastali su se s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

“Kultura nam je jedno od prioritetnih područja na kojem želimo djelovati i u narednom razdoblju. Smatramo da ćemo, uz podršku ministrice koja je pokazala iznimno poznavanje prilika u našem Turopolju, te privlačenje sredstava Europske unije, napraviti one kapitalne projekte koje planiramo”, kazao je gradonačelnik Barišić i najavio kako će već krajem godine započeti rekonstrukciju Galerije Galženica, a nakon toga slijedi i proširenje Gradske knjižnice Velika Gorica.

Galerija fotografija