Prijava

Vaša prijava

Izložba Kristiana Kožula – Forensic Perpetuality


Prva samostalna izložba Kristiana Kožula u Velikoj Gorici otvorena je sinoć u Galeriji Galženica, kao prva samostalna izložba od 2013. kada autor počinje i umjetničku suradnju s fotografom Damirom Žižićem. Prema riječima voditelja galerije Klaudia Štefančića, Kožul i na ovoj izložbi ostaje ”vjeran tehnici montaže, pažljivoj produkciji objekata koji od običnog predmeta postaju istodobno i dragocjeni i zazorni, te sklonosti komentaru društvene stvarnosti”.

19.05.2017. Velika Gorica – Izložba Kristiana Kožula. Foto: David Jolić/cityportal.hr

”Na ovoj izložbi Kožul se hvata u koštac s još jednim nositeljem društvenih napetosti. Riječ je o žrtvama masovnih ratnih zločina, odnosno žrtvama političkih sukoba koji od početka 20. stoljeća obilježavaju ne samo hrvatsko društvo, ili društva bivših jugoslavenskih republika, nego i pojedina društva Europe, Južne Amerike i Azije.” . . . ”U normalnom forenzičkom procesu politika nije isključena, već dolazi na početku ili kraju procesa, odnosno djeluje na temelju i u skladu sa stručnim rezultatima koji se vode načelom vjerojatnosti. Što je vjerojatnoća veća, istina je izvjesnija. Uloga politike leži u donošenju odluke o početku ili završetku procesa, a ne manipulaciji dokazima, svjedocima ili kostima. Kožulova izložba pokušava prikazati upravo tu manipulaciju, pokazati sliku tog procesa u granicama svijeta umjetnosti i umjetničke instalacije kao žanra.” (Klaudio Štefančić).

Kristian Kožul (München, 1975.) studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a diplomirao na Kunstakademie u Düsseldorfu. Izlagao je na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu: New Yorku, Haifi (Izrael), Berlinu i Zagrebu. Samostalno je izlagao u Sloveniji (Celje, Maribor), Austriji (Graz), Njemačkoj (Düsseldorf), Finskoj (Helsinki), Americi (New York) i Zagrebu. Njegovi radovi nalaze se u zbirkama riječkog i zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, te u brojnim hrvatskim i međunarodnim privatnim zbirkama. Za svoj rad nagrađivan je tri puta (Nagrada Josip Račić, Druga nagrada Trijenala hrvatske skulpture, Filip Trade nagrada). Živi i radi u Zagrebu.

Izložba ostaje otvorena do 24. lipnja.