Prijava

Vaša prijava

Goričani idu u Estoniju: ‘Bit će skupo i teško, ali imamo šanse’


Rukometaši Gorice prošle su sezone ispisali povijest, sjajnom sezonom i četvrtim mjestom u prvenstvu postali su prvi muški velikogorički klub koji je izborio nastup u europskim natjecanjima!
– Dugo smo dvojili da li uopće ići u europsku avanturu ili ne, razmišljali smo i analizirali, ali onda smo shvatili: Tko smo mi iz uprave da tim dečkima oduzmemo šansu da izađu na europsku scenu?! Nemam to pravo, zaslužili su ovu šansu na terenu – rekao nam je predsjednik Gorice Neven Karas, čovjek koji je na čelu kluba već devet godina.

14.06.2017. Neven Karas, predsjednik HRK Gorica

Trebala je Gorica u startu ići u Challange Cup, treći rang europskih klupskih natjecanja, ali prebačeni su u Kup EHF-a, po snazi drugo natjecanje, odmah nakon Lige prvaka. U njemu Goričani kreću iz drugoga pretkola, u kojem im je ždrijeb dodijelio protivnika iz Estonije, klub koji se zove Põlva Serviti. Za prosječnog ljubitelja rukometa u Hrvatskoj apsolutna nepoznanica, ali ne i za trenera Hrvoja Pekeru…
– Proučili smo ih već malo, riječ je o momčadi koja od 2004. svake godine igra u europskim natjecanjima, posljednje tri godine su prvaci Estonije, a igraju i Baltičku ligu, u kojoj su prošle sezone bili bolji i od momčadi kao što su ukrajinsko Zaporožje ili bjeloruski SKA Minsk – javio se Pekera ljetovanja, na kojem intenzivno razmišlja o izazovima koji slijede, pa nastavio:
– Činjenica je da je riječ o momčadi koja je puno iskusnija od nas, upravo taj nedostatak iskustva bit će najveći naš problem, ali gledali smo ih na nekim snimkama i čini mi se da nisu nedodirljivi, da se s njima da igrati. Imaju nekoliko stranaca, Ruse i Ukrajince, igrali su posljednjih godina i s jakim klubovima kao što je švicarski Winterthur… Uostalom, oni su u ždrijebu bili i nositelji, imaju svoje kvalitete, odlična krila, no vjerujem da ćemo i mi imati što za reći u ovim dvobojima.

26.11.2016. Velika Gorica. Dvorana Srednjih škola-Premijer liga rukometaša –  Foto: David Jolić/cityportal.hr

Najveći strah u klubu je postojao upravo od ždrijeba, najveća želja bila je izbjeći daleko putovanje, a ždrijeb je donio, naravno, daleko putovanje… Grubi izračun kaže da će ove dvije utakmice koštati Goricu više od 50.000 kuna.
– Gledali smo već i avionske karte, stajat će nas između 2000 i 2500 kuna po glavi. Leti se nekih dvije tisuće kilometara do Tallinna, a zatim autobusom još 230 kilometara do Polve, grada na jugu Estonije. Ispalo je prilično skupo, ali tako je, kako je – kaže Pekera.
Prva utakmica na rasporedu je 2. rujna u Velikoj Gorici, uzvrat je 9. rujna u Estoniji. A u sljedećem kolu…
– Nexe! Ako prođemo Estonce, već sad se zna da ćemo ići na Nexe. Kako god ispadne, bit će zanimljivo, velika nam je ovo prilika za sazrijevanje – zaključio je trener Gorice.