Prijava

Vaša prijava

FOTO Goričani osvojili najviši vrh Afrike


Nakon tri dana penjanja, 15 članova Planinarskog kluba Horizont osvojilo je najviši vrh Afrike. Kako bi se popeli na 5.895 metara visok vrh Kilimanjara, pripremali su se vožnjom bicikla, trčanjem te planinarskim usponima u Austriji gdje su trebali iskusiti boravak na visini.

“To je strašno velika visina i treba imati jako dobru kondiciju da bi se tijelo moglo prilagoditi na tu visinu, ali to nisu iskusni penjači”, ispričao je predsjednik Planinarskog kluba Horizont Renato Milovski.

Foto: Facebook/Planinarski klub Horizont VG

Članovi Horizonta putovali su dva dana do Afrike, a sam trekking trajao je šest dana, tri za penjanje na Kilimanjaro i dva za silazak.

“To je otprilike osjećaj kao da ste osvojili olimpijsku medalju. Šest dana boraviti u uvjetima koji nisu hotelski, gdje nema puno prostora za higijenu, jede hranu na koju niste navikli, iako je dobra, a puno je i drugih faktora”, ispričao je Milovski.

Najmlađa članica ove ekspedicije, treće na Kilimangjaro ovoga kluba, je 19-godišnja studentica, dok su najstarijem članu 62 godine.

“Gledao sam na displeju, oko 40 minuta je trajalo da se avion popne na 6.000 metara, a kad pogledaš dole kroz prozor, ništa ne vidiš, samo mrvice. A mi smo bili na toj visini. Tamo je 42 posto zasićenosti kisika, a mi živimo na 98. To jednostavno moraš voljeti”, objasnio je Renato Milovski.

Galerija fotografija