Prijava

Vaša prijava

FOTO Žirovina i promocija monografije Magna silva


Tradicionalna turopoljska manifestacija Žirovina održana je u organizaciji Plemenite opčine Turopoljske u Turopoljskom lugu, u subotu 26. kolovoza. Cjelodnevni događaj započeo je misom u crkvi Sv. Fabijana i Sebastijana u Kučama, a nakon toga sudionici su produžili do lugarnice Čardak u Lugu. Tamo je desetak umjetnika od 10 sati slikalo u okviru Likovne kolonije Žirovina.

Manifestacija je otvorena u 13 sati Lijepom našom koju je otpjevalo Hrvatsko pjevačko društvo Kučani, a onda su redom govorili Juraj Odrčić, župan POT-a, zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec i Martina Glasnović, ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije. Aktualno ‘Izvješće o rodnosti žira’ pročitao je šumarnik Damir pl. Brebrić.

Centralni dio ovogodišnje Žirovine bila je prezentacija monografije Magna silva (Velika šuma) – Turopoljski lug autora Aleksandra Božića i njegove supruge Barice. Saša je u svom stilu detaljno ispričao povijest knjige dugu petnaestak godina, a na 386 stranica monografije  nalazi se 615 sjajnih fotografija.

Nakon službenog dijela Žirovine sudionici manifestacije i njihovi gosti gustirali su prvoklasni gulaš, a prije i poslije toga za glazbeni ugođaj pobrinuo se sastav ‘Dobre duše’.

Galerija fotografija