Prijava

Vaša prijava

Poštujte naše znakove: Za 763 prvašića ovo će biti prvi dani samostalnog sudjelovanja u prometu


S početkom nove školske godine gorička policija će tradicionalno provoditi akciju ‘Poštujte naše znakove’ kojom je cilj zaštiti djecu u prometu, a posebno one kojima će to biti prvi dani samostalnog sudjelovanja u prometu. Naime, na našem području u 26 osnovnih i područnih škola u 43 razreda krenut će 763 prvašića.

Tijekom kolovoza policajci su obišli zone svih osnovnih škola kako bi utvrdili nedostatke prometne signalizacije, a ‘Poštujte naše znakove’ u rujnu će im biti prioritetna akcija.

“Promet ćemo nadzirati s maksimalnim brojem policajaca, a osobitu pažnju ćemo posvetiti poštivanju ograničenja brzine kretanja i nepropisnom parkiranju. Svim učenicima prvih razreda osnovnih škola policajci će održati, njihovom uzrastu primjereno, predavanje o sigurnom sudjelovanju u prometu te će im podijeliti prigodne darove”, kažu iz policije.

Kako bi akcija u rujnu bila što uspješnija, policija savjetuje roditelje, vozače i djecu kako se ponašati u prometu kako bi broj stradale djece bio što manji.

Roditeljima savjetuju da djecu u i iz škole prate barem prvih 10 dana, da im ukažu na opasna mjesta te kako ih proći, da pri kupovini školskih torbi, obuće i odjeće vode računa da djeca budu što uočljivija te da pripaze da djeca izlaze i ulaze u vozilo na pločnik, a ne na kolnik.

“Podsjećamo da je u zonama osnovnih škola brzina kretanja ograničena na 40 kilometara na sat. Vozače molimo da povećaju pozornost i vode računa da djeca ne znaju dovoljno prometne propise te da poštuju znakove policajaca, prometnih jedinica mladeži ili školskih prometnih jedinica. Zaustavite se i djeci dajte znak rukom da mogu sigurno prijeći preko kolnika”, ističu iz policije.

Tijekom prvih osam mjeseci ove godine na području Policijske postaje Velika Gorica u prometnim nesreća nije bilo poginule djece, a ukupno je lakše ozlijeđeno osmero djece.

“Niti jedno dijete nije teško ozlijeđeno. Od ozlijeđenih, troje je bilo vozača, a pet putnici”, kažu iz goričke policije.