Prijava

Vaša prijava

FOTO Dan jednakih mogućnosti: Osobe s invaliditetom pokazale da mogu biti uspješni sportaši


Od 2009. godine Sportski savez osoba s invaliditetom Zagrebačke županije i Športsko društvo osoba s invaliditetom Uspon organiziraju Dan jednakih mogućnosti. Prilika je to da se pokaže kako i osobe s invaliditetom mogu biti uspješni sportaši, a danas su na platou kod Pučkog otvorenog učilišta pokazali koliko su dobri u odbojci, stolnom tenisu, jahanju, boćanju, kuglanju i judu.

“Cilj nam je senzibilizirati naše sugrađane za osobe s invaliditetom i promovirati sport osoba s invaliditetom kako bi ljudi vidjeli da oni zaista mogu biti vrhunski sportaši, a to dokazuju i rezultati naših sportaša. Tu smo da rušimo barijere”, rekao je predsjednik Sportskog saveza osoba s invaliditetom Zagrebačke županije Darko Matić te s ponosom najavio kako Grad Velika Gorica radi na trećoj Strategiji za osobe s invaliditetom, a prve dvije već su, kaže, uspješno provedene.

“Gorica je grad jednakih mogućnosti za sve, a ja bih rekao da je i grad svih mogućnosti. Ovim okupljanjem pokazujemo da smo grad koji vodi računa o cijeloj svojoj populaciji i o svim svojim sugrađanima, i koji imaju invaliditet i bez invaliditeta. No, i oni koji nemaju invaliditet senzibilizirani su za osobe s invaliditetom”, rekao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

U našem gradu nalazi se šest od osam klubova za osobe s invaliditetom u Zagrebačkoj županiji, a jedan od njih je i Judo klub za osobe s invaliditetom Fuji čija osnivačica i glavna trenerica kaže kako je priča počela sasvim slučajno. Rekli su joj da je nemoguće napraviti judo klub za osobe s invaliditetom, a ona je odlučila dokazati da može i – uspjela.

“Koristi su višestruke. Osim što se jačaju, poboljšavaju koordinaciju, fleksibilnost, agilnost i snalaženje u prostoru, treninzi su im korisni i na psihološkoj bazi. Često treniraju i s klincima koji nemaju nikakvih teškoća i ta inkluzija je zdrava i za jedne i za druge. Njima je to jako zabavno i jako se vesele svaki tjedan doći na trening”, objasnila je osnivačica Judo kluba za osobe s invaliditetom Fuji Marina Drašković.

“Zaljubljena sam u borilačke sportove i judo sam vidjela kao jednu priliku. U klubu imam divno društvo, treneri su iskusni i uvijek naučimo tehnike na najbolji mogući način i ostat ću s klubom koliko dugo ću moći i probati pomoći razvitku kluba”, ispričala je Laura koja u Fujiju trenira već pet godina.

 

Galerija fotografija