Prijava

Vaša prijava

Veliki jubilej vatrogastva u Rakitovcu


Dobrovoljno vatrogasno društvo Rakitovec obilježilo je 90. godina rada na spašavanju života i imovine na području Turopolja . Još davne 1927. godine šestorica entuzijasta pokrenula su cijelu priču. Kako bi zaštitili selo, mještani su nabavili prva vatrogasna kola, odnosno drvena kola koja su vukli konji. Prvu motornu štrcaljku Rakitovčani su nabavili 1959. godine, a kako kažu još uvijek je spremna za intervenciju.

09.09.2017. Rakitovec – 90. godina DVD-a Rakitovec. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Od njihovog osnutka pa do danas mještani Rakitovca mogli su računati na svoje vatrogasce, a zahvaljujući tome DVD danas ima veliki broj podupirućih članova.

„Naše Društvo broji trideset aktivnih članova. Naša dva dječja odjeljenja postižu odlične rezultate na natjecanjima. Koliko podršku imamo u našem selu najbolje govori podatak o 130 podupirućih članova“, pohvalio nam se Damir Kovačević, dopredsjednik DVD-a Rakitovec.

09.09.2017. Rakitovec – 90. godina DVD-a Rakitovec. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

U sklopu proslave velikog jubileja, prikazan je i dokumentarni film koji govori o devetogodišnjoj tradiciji vatrogastva u Rakitovcu.

„Film traje oko 20-tak minuta, a napravio ga je jedan naš član. On je kroz slike i ton ispričao povijest našeg Društva. Film je vrlo zanimljiv i vjerujem da će se svidjeti svima koji ga budu pogledali“, dodao je Kovačević.

09.09.2017. Rakitovec – 90. godina DVD-a Rakitovec. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Na poziv predsjednika DVD-a Rakitovec na proslavu su došli i njihovi prijatelji iz Velikog Trgovišća. Nije im bilo teško prijeći 40-tak kilometara kako bi sa svojim domaćinima proslavili njihov veliki jubilej.

„Ovakve manifestacije su važne radi razmjene iskustava i proširenja suradnje. Važno je da se ljudi okupljaju i druže te da se dobiva na masovnosti samog vatrogasnog pokreta i širi suradnja među vatrogasnim društvima“, objasnio je Branko Seljan, predsjednik DVD-a Veliko Trgovišće.

09.09.2017. Rakitovec – 90. godina DVD-a Rakitovec. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

S njim se složio i Dalibor Mrakovčić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice koji je ispred Zajednice došao čestitati Rakitovčanima njihovu veliku obljetnicu.

„Ovo nam je uvijek slađi dio našeg posla. I sami znate da smo ove godine sudjelovali u gašenju požara na moru. Nekad treba i malo profeštati“, kratko je prokomentirao Mrakovčić.

Naš sugovornik istaknuo je kako su poplave iz 2010. godine najbolje pokazale koliko je važno imati dobro organiziran sustav vatrogastva. Kako kaže, lavovski dio posla na spašavanju života i imovine odradili su upravo naši vatrogasci.