Prijava

Vaša prijava

FOTO Goričani na 42. hodočašću Hrvata u belgijskom svetištu Banneux


Članovi gradskog zbora Franjo pl. Lučić, zajedno sa svojom voditeljicom prof. Dubravkom Veliki, te članovima vokalista Sv. Josipa iz župe Navještenja Bl. Djevice Marije iz Velike Gorice, prošlog vikenda gostovali su na poziv Hrvatske katoličke misije Liege i Aachen, na tradicionalnom 42. hodočašću Hrvata katolika Djevici Siromaha u nacionalnom belgijskom svetištu Banneux.

Zbor i vokalisti pjevački su obogatili svečano misno slavlje, pjevajući pjesme hrvatskih autora, a izveli su i Panis Angelicus, Cesara Francka, rođenog u Liegeu. Misno slavlje predvodio je Nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncij u Berlinu.

Dirljivo je bilo druženje i iseljene i domovinske hrvatske, puno emocija, nostalgije i zajedničkog pjevanja, nakon čega je uslijedila i razmjena poklona, prigodom kojeg su predstavnici zbora i vokalista Nadbiskupu Eteroviću uručili sliku crkve Navještenja Bl.Djevice Marije, najstarije crkve u Velikoj Gorici, a ostalim organizatorima ovog susreta prigodne knjige o Turopolju, te licitarska srca sa potpisom gradskog zbora.

Hodočasnički program je završio pobožnošću križnoga puta ispred Hrvatske kapelice ukrašene reljefom kipa Majke Božje Bistričke na bračkom kamenu, koju je ovom prigodom blagoslovio Nadbiskup Nikola Eterović. Zanimljiva je „bračka veza“ ovog susreta, naime Nadbiskup Eterović rođeni je Bračanin, Pučišćanin, kao i g.Ivica Novaković iz Hrvatske katoličke misije te Lidia Capković Martinek, predsjednica gradskog zbora Franjo pl.Lučić iz Velike Gorice.

Nakon Liegea, zbor i vokalisti nastupili su i u Aachenu, na poziv Hrvatske katoličke misije Aachen, pjevajući na misnom slavlju u nedjelju, u crkvi Sv.Petra.

Susret iseljene i domovinske Hrvatske zabilježila je i Hrvatska televizija,  reporterka Jasna Paro, dopisnica HRT-a iz Brussela, a prilog će biti objavljen u emisiji „Glas domovine“ u nedjelju, 24. rujna na HTV4 u 12,20 sati te također u nedjelju, 24. rujna 2017. u emisiji „Mir i dobro“ na HTV1 u 15,00 sati.

Galerija fotografija: