Prijava

Vaša prijava

FOTO Europarlamentarci u Rakitovcu


Na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, delegacija Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta boravi u Hrvatskoj. U sklopu studijskog posjeta obišli su i Distributivni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici, a gdje traju radovi na izgradnji ULO hladnjače vrijedne 27 milijuna kuna, za čiju je gradnju 90 posto sredstava osigurano iz Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Završetak radova planiran je u studenome, a kada bude završena bit će to prva hladnjača u Hrvatskoj od koje će korist imati direktno proizvođači, a ne veletrgovci voća i povrća.

“Dojmovi su izuzetno pozitivni o našim proizvođačima, nešto manje o situaciji koja vlada na tržištu i koja bi se trebala popraviti, a na koju možemo i mi sami utjecati. Uzeli su na znanje ono što su proizvođači rekli gdje očekuju pomoć EU, Eurpskog parlamenta u promjeni određenih direktiva ili u donošenju nekih mjera, a koje su im nužno potrebne, rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. Dodala je kako je ovo bila radna posjeta informativnog karaktera kako bi što bolje pozicionirali Hrvatsku, i kako bi uspjeli izboriti što više financijskih sredstava, dobrih zakonskih regulativa i mjera za pomoć hrvatskom poljoprivrednom sektoru.

Europarlamentarce je pozdravio i gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić koji je istaknuo kako je ovo jedno od kvalitetnih središnjih mjesta u RH gdje se može vidjeti dobar i pozitivan utjecaj sredstava iz EU fodova u samoj realizaciji projekata.

“U ovoj radnoj zoni gotovo sve površine su prodane i na njima se gradi uz pomoć eu sredstava i one daju svoje rezulate. Jedna od njih je i ovaj Distirbutivni centar koji predstavlja jednu svijetlu točku kako to treba raditi, istaknuo je gradonačelnik te dodao kako europarlamentarci moraju i mogu brinuti o onome što su trentuno najveći problemi kod nas u Hrvatskoj, a to je nepoštena trgovačka praksa. Uskoro bi to trebao prihvatiti i Hrvatski sabor, a prijedlog zakona se trenutno nalazi na e-Savjetovanju, najavio je Barišić.

Spomenimo kako će Distributivni centar, uz 36 osmogodišnjih i srednjih škola s prostora županije, voćem opskrbljivati i bolnice. Nedavno je potpisan ugovor s KBC Zagreb, gdje će na tjednoj bazi stizati svjež viskokokvalitetni hrvatski proizvod.

“Nama je to od iznimnog značaja. Moramo raditi na povjernju kupaca prema hrvatskom proizvođaču, ali i steći povjerenje od strane proizvođača prema sustavu vrednovanja i distribucije u RH. Svi oni koji se bave time ili planiraju bitno je da znaju da imaju gdje plasirati taj proizvod, naglasio je zamjenik župana Hrvoje Frankić.

Galerija fotografija: