Prijava

Vaša prijava

Ljekarne Zagrebačke županije u preventivnom projektu “Mi smo uz vas”


Ljekarne Zagrebačke županije, kroz projekt “Mi smo uz vas” do kraja ove godine obilježiti će ukupno osam svjetskih dana zdravlja u svojih 17 poslovnica diljem Zagrebačke županije. Na predstavljanju programa i obilježavanju Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, u Ljekarni u Donjoj Zelini bili su i zamjenica župana Nadica Žužak i sam župan Stjepan Kožić.

“Preventivni i inovativni programi koje osmisle djelatnici naših Ljekarni, pokazuju da dobro rade i da na taj način skrbe o zdravlju svih žitelja Zagrebačke županije. Uz distribuciju lijekova, kroz određene preventivne aktivnosti koje provode žele poboljšati zdravlje i na vrijeme upozoriti nekoga da se treba pripremiti za određeno liječenje, istaknuo je župan Kožić.

U sklopu projekta, a u tjednu samog dana zdravlja koji se obilježava, poslovnice Ljekarni će biti posebno označene, organizirat će se ankete i savjetovanja stanovnika, a bit će osigurani i promotivni popusti za pripravke koji mogu pomoći u prevenciji i smanjenju simptoma određenih bolesti i stanja.

21.09.2017. – Donja Zelina – Ljekarne Zagrebacke zupanije do kraja godine obiljezavaju 8 svjetskih dana – cityportal.hr/foto:Petra Rozic

Do 2050.godine broj oboljeli će se utrostručiti

Alzheimerova bolest, epidemija je 21.stoljeća. Smatra se da će se broj oboljelih do 2050. godine utrostručit. Riječ je o bolesti zbog koje dolazi do pogoršanja svih funkcija mozga. Dolazi do neprepoznavanja obitelji, stvari, nemogućnosti orijentacije u prostoru, osobe se povlače u sebe te se zaboravlja puno stvari. Upravo sve te stavke, koje se pripisuju demenciji, vrlo često ostaju neprepoznate 5 do 6 godina, a kada se napokon prepoznaju i počnu tretirati, na žalost je prekrasno.

“Želimo osvijestiti građane da se uvijek mogu obratiti ljekarnicima, ističe magistra Olgica Velkovski Škopić, te poručuje kako mogu doći u bilo koju od Ljekarni na području županije i riješiti osnovne testove, a sve s ciljem ranog otkrivanja prvih simptoma bolesti.

Nakon obilježavanja Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, 29.rujna u Ljekarnama Zagrebačke županije obilježiti će Svjetski dan srca, zatim 5.listopada Dan ružičaste vrpce, 12.listopada Svjetski dan borbe protiv artritisa, 20.listopada Svjetski dan osteoporoze, 29. listopada Svjetski dan moždanog udara, 14.studenoga Svjetski dan borbe protiv dijabetesa te 15.studenoga Svjetski dan kronične opstruktivne bolesti pluća.