Prijava

Vaša prijava

FOTO Delegacija Albanaca iz Makedonije u Velikoj Gorici


Na poziv Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Velike Gorice i Zajednice Albanaca Zagrebačke županije u dvodnevnoj posjeti (20.-21.rujna) Velikoj Gorici odnosno Zagrebačkoj županiji bila je četveročlana delegacija Albanaca iz mjesta Studeničani u blizini Skoplja, glavnog grada Makedonije. Lokalna samouprava Grada Velike Gorice i njeno funkcioniranje bile su glavna tema za delegaciju koju su činili: Rexhep Memeti (liječnik), Afet Jashari (etnolog), Suad Xhemaili (ing.strojarstva) i Ridvan Demiri (arhitekt). Sva četvorica su članovi Udruženja za obrazovanje, kulturu, sport i ekologiju (AKSI), a etnolog Jashari je predsjednik Udruženja. Uz njih je oba dana bio Memetali Zenuni, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Velike Gorice.

Delegacija je prvo posjetila Mičevec gdje im je pokazana osnovna škola i Etno muzej, DVD Mičevec i ŠRC Mičevec, a o njihovom djelovanju govorili su Josipa Kirin, Vlado Štarkelj, Ivan Janković i Nikica Barukčić. Za vrijeme posjeta Črnkovcu i Šćitarjevu ulogu domaćina imao je dr. Stjepan Zagorac, predsjednik Mjesnog odbora Šćitarjevo. Gostima iz Makedonije prezentiran je rad ambulante u Črnkovcu te Arheološki park Andautonia i Etno kuća.

Drugog dana boravka (četvrtak, 21.rujna) delegacija je gostovala u Općini Brdovec, gdje su ih primili i ugostili čelnici Općine i Turističke zajednice te ih iscrpno upoznali s djelovanjem mjesnih udruga i njihovom suradnjom.

Galerija fotografija