Prijava

Vaša prijava

Mraclinski folkloraši u Budimpešti


KUD Dučec iz Mraclina gostovao je od 7. do 10.11 u Budimpešti. Donosimo izvješće članova o tome kako im je bilo:

Sedmi studenog je za većinu ljudi bio jedan sasvim običan dan, no za članove KUD-a Dučec iz Mraclina bio je to jako lijep dan od jutra. Razlog je bio ne tako uobičajen – u 9 sati ujutro su autobusom krenuli na put u Budimpeštu gdje ih je osim ljepota tog grada čekao nastup u jednoj hrvatskoj školi. U Budimpeštu su sretno stigli u ranim popodnevnim satima te su nakon kraćeg odmora i večere krenuli u noćni obilazak grada. Prošetali su uz Dunav i divili se Budimu čiji su osvijetljeni ukrasi Kraljevska palača, Ribarska kula i Matijaševa crkva uspjeli pokazati svoju raskoš i po noći. Svoju su raskoš pokazali i Elizabetin i Lančani most koji su također bili osvijetljeni kao i Parlament i Bazilika Sv. Ištvana na peštanskoj strani. To je bila jedna krasna noćna uvertira u taj prekrasan grad.

1

Sljedeći su dan članovi Dučeca podsjetili budimpeštanske Hrvate na raskoš naše kulturne baštine izvedbom plesova i pjesama Zagorja i Turopolja. Tamburaški orkestar i podmladak tamburaškog orkestra su ih također počastili odličnom izvedbom, kao što ih je ženski zbor počastio lijepom hrvatskom pjesmom. Nakon nastupa slijedio je razgled grada uz pratnju vodičice. Dučec je imao prilike vidjeti Trg heroja i  Operu na peštanskoj strani, te već spomenute bisere budimske strane. Nakon razgleda grada je slijedila večera i upoznavanje budimpeštanskog noćnog života.

2

Subota je bila namijenjena individualnim potrebama članova Dučeca, te se dio otputio u Zoološki vrt koji se krasi titulom jednog od najstarijih u Europi, dok je dio posjetio tržnicu na kraju Vaci ulice, srca Budimpešte. U večernjim satima se dio Društva otputio kušati tradicionalna mađarska jela uz pratnju milozvučnih violina tradicionalne mađarske glazbe. Osim nepcima i uhu i oku je bio ugodan doživljaj tradicionalnog plesa.

3

S nedjeljom je stigao i polazak kući. U 10 sati ujutro se autobus hrvatskih registracijskih tablica pun umornih, ali zadovoljnih lica uputio prema Mraclinu koji je s dragošću dočekao svoje članove Dučeca u ranim popodnevnim satima.