Prijava

Vaša prijava

Goričani dio velikog glazbeno-scenskog spektakla u Lisinskom


Članove Folklornog ansambla Turopolje zatekli smo na probi mjuzikla Mirakul. Riječ je o glazbeno-scenskom djelu čiju glazbu potpisuje Dražen Žanko, libreto Ivica Krajač, koreografiju Branka Kolar, sinopsis fra Mirko Marić, a za scenografiju je zaslužan Zlatko Kauzlarić-Atača. Mjuzikl govori o povijesnom događaju iz 1715. godine, kada su branitelji Sinja i Cetinskog kraja pobijedili nadmoćnu osmanlijsku vojsku.

10.10.2017. Velika Gorica – proba mjuzikla Mirakul. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Priča počinje turskim napadom na Ramu tijekom njihovog pohoda na Dalmaciju. Fra Pavao Vučković okuplja narod iz Rame i kreće na put prema Sinju, a sa sobom nosi i sliku Majke Božje. Povijesne činjenice uklopljene su u sinopsis fra Mirka Marića, koji nastoji što vjernije prikazati cijeli događaj. Veliku ulogu u priči ima i vjera, jer da nije bilo nje ljudi sigurno ne bi izdržali. U bitci pod Sinjem, branitelji su se oslonili na pomoć Gospe i na kraju pobijedili. Ta pobjeda slavi se svake godine preko tristo godina i njoj u čast trči se i Sinjska alka. Cijela povijesna priča o ovoj velikoj pobjedi sažeta je u ovom dvosatnom mjuziklu“, otkrio nam je Dražen Žanko.

10.10.2017. Velika Gorica – proba mjuzikla Mirakul. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Kako bi se prikazali u što boljem svjetlu, mladi Goričani vježbaju svaki dan. U ovu priču FA Turopolje je ušlo je zahvaljujući svom repertoaru, na kojem se između ostalog nalaze i pjesme zadarskog zaleđa i glamočkog kraja koje se savršeno uklapaju u ovaj mjuzikl.

„Kratak je rok pripreme. Vježbamo svaki dan. Danas radimo s koreografkinjom, a sutra će naš Tomislav raditi s članovima narodna kola koja će se izvoditi u mjuziklu. U nedjelju ćemo održati i probe s pjevačima, a generalnu probu imat ćemo u Lisinskom u ponedjeljak u 18 sati. Naši članovi intenzivno se pripremaju i probe znaju potrajati do dugo u noć“, objasnila nam je Zlata Cundeković, predsjednica FA Turopolje.

10.10.2017. Velika Gorica – proba mjuzikla Mirakul. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Zadovoljna mladim Goričanima je i koreografkinja Branka Kolar, koja im pomaže oko koreografije.

„Ovo mi je treća folklorna skupina s kojom radim na projektu Mirakul. Ekipa je izvrsna i mislim da će biti najbolji do sada. Malo sam promijenila i pojednostavila koreografiju. Moram priznati da imam dosta elemenata suvremenog plesa i scenskog pokreta u ovoj koreografiji koji se ne poklapa s onim što oni uobičajeno rade u ansamblu. Zato je važno osigurati što više probi, ali vjerujem da ćemo uspjeti“, rekla nam je Branka.

10.10.2017. Velika Gorica – proba mjuzikla Mirakul. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Među zvučnijim imenima koja će u utorak nastupiti u Lisinskom nalaze se izvođači poput Radojke Šverko, Lidije Horvat Dunjko, mladog pjevača Stjepe Gleđ Markosa te Ervina Baučića. Dobra preporuka za mjuzikl, uz zvučna imena izvođača, je i brojka od 4,5 tisuće gledaoca koji su je do sada pogledali.

Galerija fotografija