Prijava

Vaša prijava

Predavanje o jednoj od najpoznatijih hrvatskih povijesnih ličnosti


Četiristota obljetnica smrti Fausta Vrančića bit će obilježena u Područnoj knjižnici Galženica prigodnim predavanjem. Na njemu će govoriti dr. sc. Marijana Borić, voditeljica projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Gošća će na predavanju predstaviti hrvatskog znanstvenika, ali i svoju edukativnu slikovnicu objavljenu u povodu četiristo godina od tiskanja njegovog djela “Machinae novae”, objavljenog u Veneciji 1615. ili 1616. godine.

„Faust Vrančić bio je čovjek širokog znanstvenog interesa, bavio se leksikografijom, filozofijom, teologijom i tehnikom. Tečno je govorio najmanje sedam svjetskih jezika i najvažniji je konstruktor i tehnički pisac Hrvata na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Prva tehnička otkrića hrvatskih znanstvenika povezana su s njegovim imenom. Poznatiji izumi su mu viseći most, padobran, žičara“, poručili su organizatori.

Predavanje će se održati u ponedjeljak s početkom u 13 sati, a za sudjelovanje je potrebno prijaviti se telefonski ili mailom u knjižnicu.