Prijava

Vaša prijava

Svjetski dan audiovizualne baštine u kinu Gorica


Svjetski dan audiovizualne baštine koji se obilježava 27. listopada u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog filmskog arhiva (Hrvatske kinoteke), u 29 kina diljem Hrvatske posjetiteljima donosi projekcije filmskih uspješnica „Breza”, redatelja Ante Babaje, snimljenog prije točno 50 godina i „Tajna starog tavana“ u čast nedavno preminulom redatelju Vladimiru Tadeju. Osim filmova, program obuhvaća i izložbu plakata starih hrvatskih filmova čiji će postav biti dostupan u 25 kina.

Osmišljen kao polazište za jačanje svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine kao zajedničkog naslijeđa svih ljudi koje pomaže očuvanju globalnog kulturnog identiteta, Svjetski dan audiovizualne baštine ove se godine obilježava pod sloganom “Audiovizualna baština: „Discover, Remember and Share“. Posjetitelji hrvatskih kina tako će imati priliku pogledati nagrađivani film „Breza“, redatelja Ante Babaje iz 1967. godine koji donosi surovu filmsku priču o životu i nemilosrdnoj okolini turopoljskog seljaka, nastalog prema kultnoj noveli Slavka Kolara. Nagrađivani film u kinu će prikazati u petak u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Mlađoj publici posebno interesantna bit će projekcija filma „Tajna starog tavana“ iz 1984. godine, redatelja Vladimira Tadeja o dvojici radioamatera čije ljetovanje na otoku Hvaru prerasta u avanturu u koju se zbog moćnog oružja upliće Međunarodna špijunska organizacija. Projekcija filma „Tajna starog tavana“ u kinu Gorica održat će se u petak u 18 sati. Ulaz na projekciju je besplatan.

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježit će se i prigodnom izložbom 22 plakata starih hrvatskih filmova u 25 hrvatskih kina. Postav izložbe obuhvaća plakate iz hrvatskih filmskih klasika poput „Družbe Pere Kvržice“, „Tko pjeva zlo ne misli“, Picassova „Bitka na Neretvi“, „Imam 2 mame i 2 tate“, „Kiklop“, „ Samo jednom se ljubi“, „Vlak u snijegu“ i drugih. Izložba će biti postavljena u izložbenom prostoru Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica od petka 27. do ponedjeljka 30. studenog.